23 Απρίλιος 2018, 18:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2018, 18:15

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν

  • Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν
    Ο Σερζ Σαρκισιάν (φωτ.: EPA / STR )

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα έπειτα από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν καθημερινά στους δρόμους αφότου ανέλαβε τον θώκο στις 17 Απριλίου. Ο Σαρκισιάν, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν πρόεδρος της Αρμενίας για δέκα χρόνια. Είχε κατηγορηθεί ότι παραμένει προσκολλημένος στην εξουσία καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Νωρίτερα σήμερα είχε αυξηθεί απότομα η πίεση στον 63χρονο Σαρκισιάν να παραιτηθεί όταν άοπλοι Αρμένιοι στρατιώτες συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Γερεβάν, η πρώτη από τις οποίες είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου.

«Έκανα λάθος», ανέφερε ο Σαρκισιάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.«Υπό τις παρούσες περιστάσεις υπάρχουν πολλές λύσεις, αλλά δεν θα επιλέξω καμία από αυτές. Δεν είναι το στιλ μου. Παραιτούμαι από την ηγεσία της χώρας και τον θώκο του πρωθυπουργού της Αρμενίας».

Με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός διαθέτει τις περισσότερες εξουσίες στη φτωχή χώρα του νότιου Καυκάσου, ενώ ο ρόλος του προέδρου έχει καταστεί εν πολλοίς διακοσμητικός.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αρμενίας και πρώην δήμαρχος του Γερεβάν Κάρεν Καραπετιάν ανέλαβε προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης. Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες προκειμένου να προτείνουν υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.