23 Απρίλιος 2018, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2018, 17:44

Ιστορικό γεγονός στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα η υποδοχή των εικόνων Βαζελώνα και Σουμελά (βίντεο)

  • Ιστορικό γεγονός στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα η υποδοχή των εικόνων Βαζελώνα και Σουμελά (βίντεο)
    (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας)

Κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας πλημμυρίζει από προσκυνητές απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας, παίρνοντας μια πανηγυρική όψη. Ο φετινός εορτασμός είναι ιδιαίτερα λαμπρός καθώς αποκλειστικά για την εορτή φιλοξενούνται στην Ιερά Μονή τρεις σημαντικές ιερές εικόνες από τον Πόντο, των ιερών μονών Αγίου Ιωάννου Βαζελώνα, Παναγίας Σουμελά και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Η λαμπρή υποδοχή των εικόνων πραγματοποιήθηκε χθες, παραμονή της μεγάλης γιορτής, με τον κόσμο να προσέρχεται συγκινημένος για να προσκυνήσει.

Χθες (Κυριακή 22 Απριλίου) το απόγευμα ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Μπίρδα καθώς και από τον πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γεώργιο Τανιμανίδη και άλλα μέλη του ΔΣ μετέφερε την ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας.


Και οι τρεις εικόνες μαζί (φωτ.: life-events.gr)

Μετά την υποδοχή τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο μαζί με τον μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά με αφορμή την 1221η επέτειο από την ίδρυση της ιεράς μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Πόντο και την 50ή επέτειο της ανιστόρησής της στο Ροδοχώρι Ναούσης μεταφέρθηκαν για να συνεορτάσουν με τον Άγιο Γεώργιο και οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας Σουμελά καθώς και του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνα από τον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης.


(Βίντεο: Γεράσιμος Μπεκές για την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας)

Η παρουσία των πιστών ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική αφού κατέκλυσαν από νωρίς κάθε γωνιά του ιερού ναού. Το παρών στο πολύ σημαντικό αυτό γεγονός έδωσαν εκατοντάδες ποντιακά σωματεία με τα μέλη τους να κρατούν λάβαρα των συλλόγων τους και να φορούν παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές.