23 Απρίλιος 2018, 17:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2018, 17:07

Τσίπρας: Αναμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

  • Τσίπρας: Αναμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
    Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Σε τέσσερις σχεδόν μήνες από σήμερα, τον προσεχή Αύγουστο, η κυβέρνησή μας θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους πιο κεντρικούς της στόχους: Την έξοδο από το μνημόνιο, από το τρίτο πρόγραμμα, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια για τη χώρα αλλά και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία», υπογράμμισε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Mιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του μνημονίου, ούτε η παράταση του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος, δηλαδή η μη καθαρή έξοδος, ή η βρώμικη έξοδος, όπως θέλετε πείτε το».

Σχολιάζοντας την αυξημένη νευρικότητα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο».

Σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, δείχνει ως μια χώρα που «φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Δείχνει σαν να κινδυνεύει να χάσει τον προσανατολισμό της και να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή της στόχευση». Ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι αυτή δεν θα είναι «μια καλή εξέλιξη», ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τη γειτονική χώρα, αλλά ούτε και για την ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτήρισε «καλοδεχούμενο» το σκέλος των προχθεσινών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως ότι αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και από επόμενα βήματα. «Θα πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. Θα πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών «δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο».

Επανέλαβε ότι «αναμένουμε τη συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του κράτους δικαίου και απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο απαράδεκτες προϋποθέσεις και απαράδεκτους συμψηφισμούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ, κατηγορώντας τη ότι αναζητά ευκαιρίες αποσταθεροποίησης ακόμη και με αφορμή τα πιο ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Πιστεύω λοιπόν ότι σ’ αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, αναπτυξιακές, θεσμικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές, θα περίμενε κανείς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα είχε το πολιτικό σθένος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα περίμενε κανείς ότι δεν θα έψαχνε διαρκώς ευκαιρίες αποσταθεροποίησης ακόμη και με αφορμή τα πιο ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν το ίδιο το μέλλον, τη θέση και τις προοπτικές της χώρας και του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε ότι η εξήγηση αυτής της πολιτικής επιλογής σκιαγραφείται με τον πιο σαφή τρόπο «στον φανατικό λόγο κάποιων συγκεκριμένων εκπροσώπων του παλιού πολιτικού συστήματος που έχουν αναλάβει εργολαβικά την καθοδήγηση του κ. Μητσοτάκη» και «στις πολιτικές αναλύσεις του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην αντιπροέδρου, του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου».

Τόνισε ότι αυτό που ζητάνε και που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να υλοποιήσει «είναι η δημιουργία ενός αντισύριζα μετώπου». Σχολίασε ότι έχουν καταφέρει «να συγκροτήσουν ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διαφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα, στην προσπάθεια τους να παλινορθώσουν την εξουσία του παλιού πολιτικού συστήματος». Αυτό είπε, αποτελείται, από «εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες».

Ανακοίνωση της ΝΔ
«Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και πάλι στη θεωρία της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, παρ' ότι αυτή διαψεύδεται πια, ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Nέα Δημοκρατία και προσθέτει: «Η Νέα Δημοκρατία θα του απευθύνει σήμερα ένα ερώτημα: Αν είναι καθαρή η έξοδος, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ακυρώνει εδώ και τώρα τις νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου που με δική του υπογραφή θα ισχύσουν το 2019 και το 2020;».

Με αφορμή τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «ο Τσίπρας, πλέον, βγάζει φόβο!». Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Φόβο για το μέλλον, γιατί έρχεται η ΝΔ… Φόβο για το χθες, γιατί γίνονται οι συγκρίσεις με το 2014… Ως προς την εμπάθειά του για μένα, με τιμά και τον ευχαριστώ. Και πάντως, θα τον πάω ως το τέλος!».