23 Απρίλιος 2018, 15:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2018, 15:16

Άντρεα Νάλες: Η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία του SPD στη Γερμανία

  • Γερμανία: Παραιτείται η Αντρέα Νάλες από την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών
    (Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η παλαιότερη πολιτική παράταξη της Γερμανίας, εξέλεξε στην ηγεσία του μια γυναίκα με την φιλόδοξη έως και επικίνδυνη αποστολή την έξοδό του από την υπαρξιακή κρίση έπειτα από τις διαδοχικές εκλογικές ήττες.

Η εκλογή της Άντρεα Νάλες στο χθεσινό έκτακτο συνέδριο του κόμματος στο Βισμπάντεν ήταν αναμενόμενη.

Το μοναδικό διακύβευμα της ψηφοφορίας, στην οποία συμμετείχε μία ακόμη και μοναδική υποψήφια, η Σιμόνε Λάνγκε, δήμαρχος μιας μικρής πόλης του Σλέσβιχ-Χόλστάιν και άγνωστη στο ευρύ κοινό, ήταν το ποσοστό που θα συγκέντρωνε η Νάλες. Και το 66% που εξασφάλισε θεωρείται απογοητευτικό. Όπως χλιαρό ήταν και το χειροκρότημα με το οποίο έγινε δεκτή από τους συνέδρους η εκλογή της. Η ίδια, που πρόσφατα μίλησε για το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της στη Suddeutsche Zeitung, διατήρησε επίσης μετριοπαθείς τόνους, για να δηλώσει ίσως, σύμφωνα με τη Le Monde, ότι έλαβε την προειδοποίηση που θέλησε να της απευθύνει το συνέδριο του SPD.


(Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Η 47χρονη Νάλες είναι μόνο δύο χρόνια μεγαλύτερη από όσο ήταν η Άνγκελα Μέρκελ όταν εκείνη είχε εκλεγεί στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, τον Απρίλιο του 2000. Αλλά εδώ εξαντλούνται τα κοινά σημεία των δύο πολιτικών. Η Νάλες παραλαμβάνει ένα Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που έχει καταγράψει το χειρότερο εκλογικό σκορ στη ιστορία του τον περασμένο Σεπτέμβριο (20,5%) και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτωτική τάση. Για να εκπληρώσει το νεανικό της όνειρο, σύμφωνα με το οποίο θα γινόταν «νοικοκυρά ή καγκελάριος», θα πρέπει πρώτα να αγωνιστεί για να ξεπεραστεί η υπαρξιακή κρίση του SPD ή καλύτερα για να διασφαλισθεί η επιβίωσή του.

«Ένας χαμαιλέων στην ηγεσία του SPD», είναι ο τίτλος του άρθρου για τη νέα ηγέτιδα του κόμματος στη Le Monde. Και μάλλον αναφέρεται στην απόσταση που χωρίζει την ακραιφνή πολέμια της συμμετοχής του SPD σε έναν ακόμη «μεγάλο συνασπισμό» από την ένθερμη υποστηρίκτρια, λίγους μήνες μετά, αυτού του ίδιου του «μεγάλου συνασπισμού». Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές η Άντρεα Νάλες έλεγε με πάθος ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται οριστικά στην αντιπολίτευση, από όπου θα πολεμήσει με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα τους συντηρητικούς των CDU/CSU. Όταν η Άνγκελα Μέρκελ απέτυχε να σχηματιστεί κυβέρνηση και στράφηκε και πάλι στους παλιούς της εταίρους, η Νάλες ετέθη επικεφαλής του στρατοπέδου υπέρ της κυβερνητικής συμμαχίας με τους συντηρητικούς και υποστήριξε με αντίστοιχο πάθος την επιλογή του «μεγάλου συνασπισμού». Ήταν ζήτημα μιας πιρουέτας.

Τώρα έχει την αποστολή να ξανακολλήσει τα κομμάτια μιας κατακερματισμένης παράταξης που δέχθηκε εκούσα-άκουσα κυβερνητικό ρόλο στον μεγάλο συνασπισμό της Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω», δήλωσε την Παρασκευή. Όμως δημοσκόπηση του δικτύου ARD της δημόσιας τηλεόρασης δείχνει ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ακριβώς το αντίθετο.

Αξιοπιστία
Ως εκπρόσωπος του μηχανισμού, η Άντρεα Νάλες δεν είναι η καταλληλότερη για να δώσει στο SPD τη νέα κατεύθυνση που έχει ανάγκη, σύμφωνα με τον Ματίας Μίκους, αναλυτή του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Δημοκρατία του Γκέτινγκεν.

Συμμετέχει εδώ και δεκαετίες στα ηγετικά κλιμάκια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Στο διάστημα 1995-1999 υπήρξε επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, ενώ εξελέγη βουλευτής το 1998, τη χρονιά που στην καγκελαρία ανήλθε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Τότε εκπροσωπούσε την αριστερή πτέρυγα του SPD. Και σε ό,τι αφορά την επανατοποθέτηση του κόμματος στην Αριστερά, αυτή η μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού, που εμφανίζεται «κοντά στον λαό», θεωρείται αξιόπιστη, σύμφωνα με τον αναλυτή.


(Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Μπορεί να στηριχτεί σε ένα ισχυρό δίκτυο στο εσωτερικό του κόμματος, παρά τη φήμη της βασιλοκτόνου που την συνοδεύει, κυρίως επειδή προκάλεσε την πτώση ενός προηγούμενου προέδρου του SPD, του Φραντς Μιντεφέρινγκ, το 2005.

Η Άντρεα Νάλες έχει και το εφόδιο της θητείας της στη θέση της υπουργού Εργασίας στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού. Από το πόστο αυτό αγωνίστηκε για την θέσπιση κατώτατου μισθού, γεγονός που θεωρείται επανάσταση στη Γερμανία. Επέβαλε επίσης νόμο για τις συντάξεις, ο οποίος περιλαμβάνει ρύθμιση που προβλέπει τη συνταξιοδότηση στα 63 έτη σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί των 67 – μία ακόμη επανάσταση για τη Γερμανία.

Εκτός από εκρηκτική, η Άντρεα Νάλες είναι ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του, ο μόνος «αληθινός άντρας στο SPD», σύμφωνα με την «Bild».

«Ο πατέρας μου έφτασε στην ηλικία των 73 ετών με τους ώμους, την πλάτη και τα γόνατα σπασμένα. Και όταν ακούω δεν ξέρω ποιον σπασίκλα καθηγητή να μιλά για συνταξιοδότηση στα 70, εξοργίζομαι πραγματικά», είχε πει απευθυνόμενη στους αντιπάλους της μεταρρύθμισής της.

Χωρισμένη, μερικώς ανάπηρη έπειτα από τροχαίο, ταξιδεύει συχνά από το Βερολίνο στο Βάιλερ, το χωριό της στη Ρηνανία-Παλατινάτο για να βλέπει την κόρη της, την οποία μεγαλώνει η μητέρα της. Κατάγεται από καθολική οικογένεια οικοδόμου, δηλώνει επαρχιώτισσα και λέει ότι δεν αγαπά τίποτε περισσότερο από την οικογένειά της.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.