23 Απρίλιος 2018, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2018, 13:17

Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες και πόσο θα κοστίζουν

  • Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες και πόσο θα κοστίζουν
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θα μοιάζουν με πιστωτική κάρτα, θα είναι πλαστικές και θα θυμίζουν ανάλογες ταυτότητες ή διπλώματα οδήγησης του εξωτερικού. Οι νέες ταυτότητες θα έχουν επτά ειδικές ζώνες ασφαλείας και θα μπορούν να αντικατασταθούν σε διάστημα τεσσάρων ετών, ενώ το κόστος τους κυμαίνεται στα οκτώ ευρώ, συν το κόστος των φωτογραφιών.

Ο αριθμός ταυτότητας και το όνομα του κατόχου θα βρίσκονται στην εμπρόσθια όψη.

Στην ίδια πλευρά θα είναι το φύλο, η ημερομηνία γέννησης, η ιθαγένεια, η ημερομηνία λήξης, η υπογραφή κατόχου αλλά και η φωτογραφία του κάθε πολίτη.

Στην οπίσθια όψη θα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ονόματα του πατέρα, της μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος, ο ΑΜΚΑ αλλά και το δακτυλικό αποτύπωμα. Εκεί θα βρίσκεται και η ζώνη μηχανικής ανάγνωσης (MRZ).

Όπως έχει γίνει γνωστό στο ενσωματωμένο τσιπ θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία του κατόχου που τον κάνουν μοναδικό. Η φωτογραφία του, τα στοιχεία του, το ύψος, ο δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου κ. ά. 

Ο τύπος του δελτίου ταυτότητας όπως περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι μορφότυπο σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO (International Civil AviationOrganization-Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και περιλαμβάνει:

  • Ζώνη Οπτικής Εξέτασης
  • Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη.