23 Απρίλιος 2018, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2018, 11:47

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018: Η Αθήνα γιορτάζει και διαβάζει!

  • Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018: Η Αθήνα γιορτάζει και διαβάζει!
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα, όπως έχει καθιερωθεί η 23η Απριλίου από την UNESCO, προς τιμήν δύο μεγάλων δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που έφυγαν από τη ζωή την ίδια μέρα (23/4/1616). Η ημέρα βρίσκει την Αθήνα να έχει κερδίσει τον τίτλο «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018». Έτσι από σήμερα έως τον ερχόμενο Απρίλιο «Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει» με περισσότερες από 250 εκδηλώσεις εμπνευσμένες από το βιβλίο.

Τα εγκαίνια της διοργάνωσης θα γίνουν σήμερα 23/4 στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις, με μουσικές αναγνώσεις και θεατρικά δρώμενα. Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα γεμίσει στις 19:45 με μουσικές από την μπάντα του Δήμου, αναγνώσεις και θεατρικά δρώμενα όπου καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι Αθηναίοι, αλλά και χορό σε ρυθμούς Swing και Jazz από τη Big Band του Δήμου Αθηναίων. Το βράδυ στις 22:00 θα ανοίξουν οι πύλες του Ωδείου Ηρώδου Αττικού για μια μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την ποίηση με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Η διοργάνωση ενισχύεται από δωρεές ιδρυμάτων, από μορφωτικά ινστιτούτα, πρεσβείες και πολλούς ακόμα φορείς.

Στα εγκαίνια η Αθήνα θα υποδεχτεί τις επίσημες αντιπροσωπείες της UNESCO και των εταίρων της – των διεθνών οργανισμών εκδοτών και βιβλιοθηκών, τις αντιπροσωπείες του Κόνακρι (Γουινέα) Παγκόσμια Πρωτεύουσα 2017 και της Σάρζας (Αραβικά Εμιράτα), επόμενη Πρωτεύουσα 2019.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.