23 Απρίλιος 2018, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2018, 13:47

Το ποντιακό ταφικό έθιμο «Τα τσιριχτά» που καθήλωσε το κοινό (βίντεο)

  • (Βίντεο: Ιωάννα Χριστοφορίδου)

Τα μέλη της Ένωσης Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος» κατέκλυσαν την αίθουσα του συλλόγου το απόγευμα του Σαββάτου 14 Απριλίου με σκοπό να δώσουν το παρών στην αναπαράσταση του ταφικού ποντιακού εθίμου «Τα τσιριχτά», που πραγματοποιείται ανελλιπώς κοντά στις ημέρες της Κυριακής του Θωμά.

Χορευτικά συγκροτήματα έντυσαν την εκδήλωση με τις εμφανίσεις τους, μεταφέροντας τους παρευρισκομένους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το τελετουργικό του ταφικού εθίμου στον Πόντο αλλά και στις περιοχές όπου μετοίκησαν οι Πόντιοι στην Ελλάδα ανέλυσε ο Κώστας Αλεξανδρίδης που παρουσίασε και την εκδήλωση, προκαλώντας ιδιαίτερη συγκίνηση στο κοινό. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το Σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών «Παράδοση», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ολκάς» και η Ένωση Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος» παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από τη Ρούμελη, τη δυτική Θράκη και τον Πόντο αντίστοιχα. Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τον Μάνο Κασανίδη (λύρα, τραγούδι) και τον Μπάμπη Καϊταλίδη (νταούλι), και προσφέρθηκαν σε όλους τσίπουρο, ποντιακές τηγανίτες (τσιριχτά) και κόκκινα αυγά.