23 Απρίλιος 2018, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2018, 10:23

Το σφουγγάτο του Αϊ-Γιώργη

  • Το σφουγγάτο του Αϊ-Γιώργη
    (Φωτ.: cretangastronomy.gr)

Η φράση έχει την καταγωγή της από την Κρήτη και την εποχή των πειρατών.

Σ’ ένα ξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη έφτασαν πεινασμένοι πειρατές κι έφαγαν σφουγγάτο. Όμως, σύμφωνα με το θρύλο, μετά το σφουγγάτο δεν μπορούσαν να κουνήσουν τα πόδια τους. Τότε άρχισαν τα ταξίματα στον Άγιο. Κατάφεραν και βγήκαν από την εκκλησία μόνον όταν παρέδωσαν όλο το θησαυρό που είχαν μαζί τους, και λέγοντας: «Ακριβά ’ναι τα σφουγγάτα σου Αϊ-Γιώργη!».

ΥΛΙΚΑ
  • 250 γραμμάρια κιμά
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ⅓ κούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουταλιές σούπας κρασί
  • 1 κούπα τριμμένη φρέσκια ντομάτα ή ανάλογη έτοιμη σάλτσα
  • 4 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Μαραίνουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι με 2-3 κουταλιές νερό κατ’ αρχήν, και προσθέτουμε το λάδι όταν το νερό έχει σχεδόν απορροφηθεί.
  2. Βάζουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά νεράκι μέχρι να μισοψηθεί ο κιμάς, και μετά ρίχνουμε την ντομάτα και το αλατοπίπερο, και αφήνουμε να ολοκληρωθεί.
  4. Όταν έχει γίνει κι έχουν απορροφηθεί και τα υγρά του, χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι όπως συνηθίζουμε στις ομελέτες και τα αδειάζουμε στο τηγάνι.
  5. Όταν πήξει το αυγό και ψηθεί από τη μια μεριά γυρίζουμε την ομελέτα με ένα πιάτο και την αφήνουμε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά.


Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα. Ταιριάζει και με κρασάκι και με μπίρα.

  • Πηγή: cretangastronomy.gr.