23 Απρίλιος 2018, 08:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Απρίλιος 2018, 08:04

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Η Θεσσαλονίκη τίμησε την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Φόρο τιμής στα 1.500.000 θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους απέτισε σήμερα η Θεσσαλονίκη. Στο κατάμεστο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για την συμπλήρωση 103 χρόνων από την μαύρη επέτειο.

Βασικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος , ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη σύγχρονη Τουρκία: αντιλήψεις και πολιτικές πρακτικές».

Χαιρετισμό απηύθυνε, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο Γιάννης Αμανατίδης. «Το τελευταίο στάδιο της Γενοκτονίας είναι η άρνησή της. Η αναγνώρισή της είναι ο ύστατος φόρος τιμής στη μνήμη και τον πολιτισμό ενός λαού, που έχει μακραίωνη ιστορία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών. 

Η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε: «Το χθες θα είναι πάντα επιτακτικό. Ζητάει εξηγήσεις. Δεν σωπαίνουν οι φωνές και οι μνήμες. Αποτρέψατε τη δολοφονία της μνήμης. Εύχομαι όσο ζω Αρμένιοι και Πόντιοι να ενώσουν τις φωνές τους καιοι λίγοι Τούρκοι και όχι τα ανθρωπόμορφα τέρατα να ζητήσουν συγγνώμη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε: «Η Θεσσαλονίκη έχει την οδυνηρή τιμή να φιλοξενεί κοινότητες που έχουν υποστεί γενοκτονίες. Η πόλη έχει την τιμή να σηκώσει αυτό το βάρος. Οι γενοκτονίες να γίνουν σύνθημα για αυτό που λέμε "Ποτέ Ξανά"».

Το παρών στην κεντρική εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Έλενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόξενοι ξένων χωρών και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά η χορωδία του σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης». Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με σιωπηρή πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

  • Ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο: thestival.gr.
Gallery