22 Απρίλιος 2018, 19:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2018, 19:50

Αναβίωση του ταφικού εθίμου στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας

  • Αναβίωση του ταφικού εθίμου στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας
  • Αναβίωση του ταφικού εθίμου στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας
  • Αναβίωση του ταφικού εθίμου στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναβίωσε στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας το πανάρχαιο ταφικό έθιμο «Toυ Θωμά σα Ταφία» στο οποίο συμμετείχε (και) ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος «Αλέξανδρος Υψηλάντης». Το ταφικό έθιμο έγινε την Κυριακή του Θωμά, 15 Απριλίου, στα Κοιμητήρια Νέας Τραπεζούντας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2018» που πραγματοποιούνται από την Τετάρτη 11 έως την Κυριακή 22 Απριλίου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του συλλόγου, κάθε Κυριακή του Θωμά, στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, οι Οφίτες Πόντιοι κατευθύνονται από το πρωί ’ς σα ταφία για μια μέρα Αναστάσιμη και αισιόδοξη, καθώς πιστεύουν ότι οι ψυχές των αγαπημένων έχουν ανέβει στον επίγειο κόσμο και κάθονται μαζί τους μέχρι την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και κάνουν «υποδοχή» στρώνοντας τραπέζι. 

Οι κάτοικοι της Νέας Τραπεζούντας, από το 1928, έτος ίδρυσης του χωριού, μέχρι και σήμερα τηρούν ευλαβικά αυτό το ταφικό έθιμο, που οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων του χωριού τηρούσαν ευλαβικά στην επαρχία του Όφεως στον Πόντο. 

Ένα έθιμο του οποίου οι ρίζες του χάνονται στο βάθος των αιώνων και φθάνουν στα χρόνια του αποικισμού του Πόντου από τους Ίωνες. Οι αρχαίοι Αθηναίοι αλλά και άλλοι Ίωνες τηρούσαν παρόμοια ταφικά έθιμα. Όπως επισημαίνει ο «Αλέξανδρος Υψηλάντης», εκείνο που θα μπορούσε να συσχετισθεί με το ποντιακό ταφικό έθιμο, είναι αυτό της «Ημέρας των χύτρων», όπου πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη οι ψυχές ξαναγύριζαν στον επάνω κόσμο και βρίσκονταν αόρατες ανάμεσα στους ζωντανούς. 

  • Φωτογραφίες: Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος «Αλέξανδρος Υψηλάντης».