22 Απρίλιος 2018, 16:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2018, 16:30

Καστοριά: Ζωντάνεψαν μνήμες στις εκδηλώσεις για τη σφαγή της Κλεισούρας

  • Καστοριά: Ζωντάνεψαν μνήμες στις εκδηλώσεις για τη σφαγή της Κλεισούρας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ζωντάνεψαν εφιαλτικές μνήμες σήμερα στην μαρτυρική Κλεισούρα, στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η τοπική Κοινότητα και ο Δήμος Καστοριάς για το μνημόσυνο των 280 μαρτύρων-ηρώων Κλεισουριωτών, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 5ης Απριλίου 1944. Η σφαγή της Κλεισούρας συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά, φρικιαστικά εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Ξεχωριστή στιγμή στις φετινές εκδηλώσεις αποτέλεσε η παρουσία εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης καθώς και απόγονοι των 35 Εβραίων της Καστοριάς που επέζησαν του Άουσβιτς.

Λεπτομερείς αναφορές από το χρονικό της σφαγής της Κλεισούρας έγιναν από τον εκπαιδευτικό, υποδιευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς Δημήτρη Σμιξιώτη ενώ παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο ηρώων, που κατασκευάστηκε με δαπάνη των απανταχού Κλεισουρέων, ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, οι βουλευτές Ολυμπία Τεληγιορίδου και Μαρία Αντωνίου, η Γερμανίδα υποπρόξενος από το γερμανικό προξενείο Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και απόγονοι των Μακεδονομάχων.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Κλεισούρας και το αρχιερατικό μνημόσυνο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πομπή προς το Μνημείο Πεσόντων, όπου έγινε έπαρση τη σημαίας, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία για το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας (από τον Δ. Σμιξιώτη), προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων και ανάκρουση εθνικού ύμνου.