22 Απρίλιος 2018, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2018, 13:15

Παυλόπουλος: Αδιανόητο και λυπηρό να τίθεται θέμα ανταλλαγής από τον Ερντογάν (βίντεο)

  • Παυλόπουλος: Λύση για την πΓΔΜ με εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χρίστος Αβρααμίδης)

Από το Χρυσοβίτσι Αρκαδίας, όπου βρέθηκε στον εορτασμό της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Παναγία, ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε στα όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του.

Φιλία και ειρήνη με έργα και όχι με λόγια ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο, τονίζοντας πως η πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων αντιτίθεται στους κανόνες δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μιας και μιλάμε για Ειρήνη, θέλω να τονίσω ότι για εμάς τους Έλληνες, είναι ευπρόσδεκτες οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας του κ. Ταγίπ Ερντογάν για την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών μας. Μόνο που τέτοιες δηλώσεις, έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα. Και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αν αναλογιστεί κανείς αυτό το οποίο τονίστηκε από την πλευρά του σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας.

»Τα όσα δε, υπονοούν κάποιοι, και δυστυχώς ο Τούρκος Πρόεδρος -εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε- ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Όπως επίσης, είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μια τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Νομιμότητας η οποία είναι απαράδεκτη».