22 Δεκέμβριος 2013, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:42

Οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα στον Πόντο

  • Οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα στον Πόντο

Στον Πόντο οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα ξεκινούσαν πολλές μέρες πριν.

Τηρούσαν με ευλάβεια τη νηστεία και παράλληλα ετοίμαζαν τα σπίτια τους για την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης.

Στόλιζαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο ήταν από πεύκο ή έλατο και σε πολλές περιοχές την παραμονή των Χριστουγέννων κρεμούσαν στο εικονοστάσι σταυρωτά κλαδιά φουντουκιάς ή καρυδιάς ή µόνο καρπούς.

Τα φαγητά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ετοιμάζονταν από την παραμονή με τον παστουρμά, την πηχτή και τον καβουρμά να έχουν την τιμητική τους. Φυσικά εξέχουσα θέση είχε το Χριστόψωμο.

Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων, σταματούσαν όλοι τις εργασίες τους και τα παιδιά γύριζαν στις γειτονιές κι έλεγαν τα κάλαντα συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ, κρατώντας το καραβάκι που είχαν φροντίσει οι οικογένειές τους να συντηρήσουν ή να φτιάξουν. Οι νοικοκύρηδες δεν τους έδιναν χρήματα αλλά διάφορα γλυκά ή δώρα.

Σε πολλές περιοχές έβαζαν στο τζάκι ένα κούτσουρο το «χριστοκούρ'» το οποίο άναβαν μόλις χτυπούσε η καμπάνα και το κρατούσαν αναμμένο τρεις μέρες τα «Χριστουήμερα» όπως έλεγαν τις τρεις μέρες των Χριστουγέννων.

Σε κάποιες άλλες περιοχές του Πόντου το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων έκαιγαν στην φωτιά ένα χλωρό κλαδί από απιδιά και το νέο έτος από μηλιά. Πρόσεχαν να καίγεται όρθιο και να μην πέσει γιατί πίστευαν πως θα χαλάσει το γούρι.

Στις 4 τα ξημερώματα χτυπούσε η καμπάνα και όλοι πήγαιναν στην εκκλησία, φορώντας τα «καλά» τους ρούχα και παπούτσια. Η λειτουργία τελείωνε  µε την ανατολή του ήλιου και η ημέρα ήταν αφιερωμένη στους ανθρώπους του σπιτιού, στην οικογένεια.

Επιστρέφοντας από την εκκλησία έτρωγαν πατσά και αντάλλασαν δώρα.

Το μεσημέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαζευόταν όλη η οικογένεια και απολάμβαναν τα εορταστικά φαγητά που είχαν ετοιμαστεί από τις οικοδέσποινες.

Σχετικά άρθρα:

Στόλιζαν Χριστουγεννιάτικο δέντρο στον Πόντο;

Ποντιακό Χριστόψωμο με προζύμι

Πώς παρασκεύαζαν τον παστουρμά στον Πόντο

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr