21 Απρίλιος 2018, 23:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2018, 00:00

Ερντογάν: Τώρα θέλουμε ειρήνη με την Ελλάδα, όχι άλλες εντάσεις

  • Ερντογάν: Η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει από τη συμφωνία εξαγοράς των S-400 από τη Ρωσία
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / How Hwee Young)

Αλλαγή ρότας (;) και αιφνιδιασμός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά το πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, έκανε λόγο για ανάγκη ειρήνης με την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω την πολεμική ρητορική που είχε μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, ο Ερντογάν, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV, δήλωσε: «Τώρα θέλουμε ειρήνη... Η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη» και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί άλλες εντάσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο νεαρός και δυναμικός πρωθυπουργός της Ελλάδας επιθυμεί να κάνει ένα καινούργιο βήμα. Αυτό το διαπίστωσα κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα, και στο ίδιο πνεύμα είδα και τον Έλληνα πρόεδρο», είπε ο Ερντογάν. 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην υπόθεση των «8» που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Πρέπει να μας τους επιστρέψουν» είπε, χαρακτηρίζοντάς τους ως «γκιουλενιστές». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να ερωτηθεί η Ελλάδα τι κάνει γι' αυτό [...] Δεν θέλουμε να ταράξουμε τα νερά, δεν κάνουμε τέτοια προσπάθεια».

Επίσης ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 Μαρία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ένταση που επικρατεί στο στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα «Ανθρωποφάς». «Οι κομάντος μας κατέβασαν τη σημαία τους. Δεν θέλουμε τα νερά να θερμαίνονται στο Αιγαίο. Κι αυτό προσπαθούμε», είπε μεταξύ άλλων.

Ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να παραταθεί ακόμη και για 10η φορά, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα.

«Θα εξακολουθήσουμε να την παρατείνουμε για την ειρήνη στη χώρα μας, για όγδοη, για ένατη, για δέκατη φορά, αν χρειαστεί», είπε σε συνεδρίαση του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (Deik) στην Κωνσταντινούπολη.

Την Τετάρτη, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε, για έβδομη φορά, παράταση τριών μηνών στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον επιχειρηματικό κόσμο ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται μόνο στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας και είπε ότι θα έπρεπε να την καλωσορίζουν καθώς διασφαλίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων αφού αποτρέπει απεργίες. Η Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέκρινε τον Ερντογάν για την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο.