21 Απρίλιος 2018, 19:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2018, 19:41

«Πυρά» της Άγκυρας σε Αυστρία και Ολλανδία για την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων

  • «Πυρά» της Άγκυρας σε Αυστρία και Ολλανδία για την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ κατήγγειλε σήμερα ως «αντιδημοκρατικές» τις δηλώσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Αυστρίας, οι οποίες διαμήνυσαν ότι δεν επιθυμούν να πραγματοποιήσουν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός τους οι Τούρκοι πολιτικοί ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

«Είναι σαφές ότι οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας και της Ολλανδίας δεν βασίστηκαν στις δημοκρατικές αρχές όταν λάμβαναν αυτές τις αποφάσεις», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τσελίκ.

«Με αυτήν την προσέγγιση, η Αυστρία και η Ολλανδία δηλητηριάζουν τις δημοκρατικές αξίες των ίδιων των χωρών τους (...) Συμβάλουν στην ανάδυση ρατσιστικών πολιτικών κινημάτων που είναι αντίθετα με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε, σε σειρά μηνυμάτων του, ο Τούρκος υπουργός.

Την Παρασκευή, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η Βιέννη δεν επιθυμεί και δεν θα εγκρίνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της Τουρκίας στο έδαφός της. Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας του, ο καγκελάριος της Αυστρίας είπε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί «να εργαλειοποιήσει τις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη».

Ο Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, δήλωσε επίσης ότι «η οργάνωση συγκεντρώσεων στην Ολλανδία ενόψει των επικείμενων τουρκικών εκλογών δεν είναι επιθυμητή». Και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται «για τουρκικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία θα έπρεπε επομένως να μείνει στην Τουρκία» και υποστήριξε ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις «μπορεί να διασαλεύσουν τη δημόσια τάξη» στη χώρα του.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.