21 Απρίλιος 2018, 21:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2018, 21:36

Κιλκίς: Έλαμψε η ποντιακή παράδοση στο χορό των «Αργοναυτών» (φωτο)

  • Κιλκίς: Έλαμψε η ποντιακή παράδοση στο χορό των «Αργοναυτών» (φωτο)

Η ποντιακή παράδοση έλαμψε στον ετήσιο χορό της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Απριλίου 2018, στο κέντρο διασκέδασης «Θέατρο». Μέσα σε ζεστό και εορταστικό κλίμα, μέλη και φίλοι του συλλόγου διασκέδασαν μαζί σε ένα παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με Κιλκισιώτες μουσικούς, και με τα τμήματα χορού και παραστάσεων να κλέβουν τις εντυπώσεις. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των «Αργοναυτών», σε μία κατάμεστη αίθουσα, τα χορευτικά του συλλόγου, αποτελούμενα από 110 χορευτές και χορεύτριες παρουσίασαν τη δουλειά τους υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών και χοροδιδασκάλων τους Ελένης Ελευθεριάδου (τμήματα παιδικά και εφηβικό), Παραδείση Καλαμαρινού (τμήμα ενηλίκων Α) και Κωνσταντίνου Νικολαΐδη (τμήμα ενηλίκων και τμήμα παραστάσεων).

Από ενδυματολογικής πλευράς, παρουσιάστηκαν αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών, κυρίως από το βεστιάριο του συλλόγου, την επιμέλεια του οποίου έχει η Αντιγόνη Κοτσαπουϊκίδου. Στην ανακοίνωση των «Αργοναυτών» γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο τμήμα των παραστάσεων. Ένα τμήμα για το οποίο η διοίκηση της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» αισθάνεται «υπερηφάνεια» και αποτελεί «την κορωνίδα» των χορευτικών τμημάτων.

Τριάντα χορευτές, που επί ένα μήνα δούλεψαν εντατικά και επίμονα, παρουσίασαν μία εμπεριστατωμένη εργασία επάνω στους χορούς του Πόντου και συγκεκριμένα σε χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Αργυρούπολης, της Τραπεζούντας, της Ματσούκας και του Καρς. Επίσης, παρουσιάστηκαν φορεσιές της Τραπεζούντας, της Ματσούκας, της Σάντας, της Αργυρούπολης και της ευρύτερης περιοχής της Χαλδίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των φορεσιών, εξαρτημάτων και κοσμημάτων, που «έντυσε» το τμήμα παραστάσεων, ανήκει στο προσωπικό βεστιάριο του χοροδιδασκάλου Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, τον οποίο ο σύλλογος ευχαριστεί για την σημαντική προσφορά του. Η εθιμική προσέγγιση των χορών έγινε υπό το πρίσμα της παρουσίασης του εθίμου του Κλήδονα, με την Βίκη Παυλίδου να τραγουδά το παραδοσιακό τραγούδι «Λεμόνα» και να συγκινεί. Την επιμέλεια και παρουσίαση του εθιμικού δρώμενου είχε η γραμματέας του συλλόγου Λένα Σαββίδου.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στη λύρα και το τραγούδι, ήταν οι Στάθης Πορφυρίδης, Δημήτρης Δαμιανίδης και Θεόφιλος Αγγελίδης, στο νταούλι ο Μπάμπης Κιτσονίδης και ο Στέλιος Τερζόπουλος, στο κλαρίνο ο Γιώτης Γρηγοριάδης και στο αγγείο ο Γιώργος Ελευθεριάδης. 

  • Φωτογραφίες: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» / Χ. Μοσχοβίδου.
Εκδηλωσεις