21 Απρίλιος 2018, 21:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2018, 21:51

Πορτογαλία: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε την κατανάλωση

  • Το 25% της παγκόσμιας αιολικής ενέργειας θα παράγεται στην Ευρώπη σε πέντε χρόνια
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Ivan Franco)

Η Πορτογαλία πέτυχε ένα σημαντικό επίτευγμα όσον αφορά τον τομέα της ενεργειακής στρατηγικής της. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν σε θέση να παράξουν τόση ηλεκτρική ενέργεια ώστε να καλυφθούν όλες τις ανάγκες της χώρας μέσα στον μήνα Μάρτιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας (REN), δημιουργήθηκαν 4.812 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών τον περασμένο μήνα. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η χώρα κατανάλωσε 4.647 γιγαβάτ.

Δηλαδή, όχι μόνο κάλυψε τις ανάγκες της αλλά παρήγαγε 4,3% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που απαιτήθηκε. Το στοιχείο γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις αρχές του έτους, έχει καταγραφεί αύξηση 9,7% στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα στο 2017. 

Το μεγαλύτερο τμήμα της «καθαρής» ενέργειας προήλθε από τα υδροηλεκτρικά φράγματα της Πορτογαλίας (55% της μηνιαίας κατανάλωσης). Η χώρα της Ιβηρικής είχε πρόβλημα με τις περιόδους εκτεταμένης ξηρασίας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν βροχοπτώσεις που ήταν τέσσερις φορές πάνω από το μηνιαίο μέσο όρο.

Αυτό επέτρεψε στα φράγματα της χώρας να παράγουν σημαντικά περισσότερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ό,τι συνήθως στο παρελθόν. Επίσης, η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην Πορτογαλία κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, με τις πολλές ανεμογεννήτριες να «εκμεταλλεύονται» τα ισχυρά ρεύματα ανέμου που είχε η χώρα.

Η εντυπωσιακή υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πορτογαλία, βοηθά επίσης τη χώρα να εξοικονομήσει ένα τεράστιο ποσό, ύψους 21 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε να δαπανήσει για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής CO2 (1,8 εκατ. τόνους που δεν δημιουργήθηκαν ποτέ χάρη στην παραγωγή των ΑΠΕ).