20 Απρίλιος 2018, 18:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2018, 18:18

Λωρίδα της Γάζας: Δύο νεκροί και 83 τραυματίες από ισραηλινά πυρά

  • Γάζα: Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών
    (Φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται για μια ακόμα Παρασκευή, με χιλιάδες Παλαιστίνιους να συμμετέχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας «πορεία της επιστροφής». Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πυροβολεί όποιον πλησιάζει στον φράκτη και σήμερα ο απολογισμός είναι δύο νεκροί και 83 τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στην πλευρά των Παλαιστινίων, με τα οποία προειδοποιούν τους διαδηλωτές να μην πλησιάζουν τον φράκτη.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς σάς εκμεταλλεύεται για να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ΙDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας) είναι έτοιμες για όλα τα σενάρια. Μείνετε μακριά από τον φράκτη και μην προσπαθείτε να τον πλήξετε», αναφέρεται στα φυλλάδια.

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας συγκεντρώθηκαν εκ νέου σήμερα στα σύνορα με το Ισραήλ διεκδικώντας το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων στα εδάφη, από τα οποία εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948. Παράλληλα, καταγγέλλουν τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια για να περιορίσει το ισλαμικό κίνημα Χαμάς που διοικεί την περιοχή.

Ορισμένοι Παλαιστίνιοι έφεραν κόφτες για να κόψουν τον συνοριακό φράχτη. Καθώς το πλήθος αυξανόταν, Ισραηλινοί στρατιώτες απηύθυναν προειδοποιήσεις στα αραβικά από τα μεγάφωνα σε όσους πλησίαζαν τον συνοριακό φράχτη. Παρά τις προειδοποιήσεις, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 83 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά. Ο αριθμός των νεκρών στη διάρκεια διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες σε τουλάχιστον 33, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ρόιτερς, 36 σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή από τις 30 Μαρτίου και αναμένεται να κορυφωθούν στις 15 Μαΐου.

Χαρταετοί με τενεκεδάκια η αντίδραση στις σφαίρες
Η χρήση πραγματικών πυρών έχει προκαλέσει επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα ωστόσο το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προστατεύει τα σύνορά του και ότι καταφεύγει σε αυτήν όταν οι διαδηλωτές έρχονται πολύ κοντά στον συνοριακό φράκτη. Μερικοί διαδηλωτές σήμερα έφτιαξαν χαρταετούς με τενεκεδάκια εύφλεκτων υγρών τα οποία πέταξαν από την άλλη πλευρά των συνόρων για να προκαλέσουν το ξέσπασμα πυρκαγιών στο Ισραήλ.

«Σκοπός μας είναι να εκτρέψουμε την προσοχή των στρατιωτών ώστε να μην πυροβολούν και να σκοτώνουν τον λαό μας. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα ανησυχούν ότι αυτοί οι φλεγόμενοι χαρταετοί μπορεί να πέσουν στα κεφάλια τους ή να πυρπολήσουν θάμνους γύρω τους», δήλωσε ο 17χρονος Μοχάμαντ Αμπού Μουστάφα, που έχασε το δεξί του πόδι πριν από μερικούς μήνες από πυρά Ισραηλινού στρατιώτη. «Αυτοί οι χαρταετοί πυρπολούν επίσης θάμνους και δέντρα και όχι μόνο τους προκαλούν απώλειες, αλλά τους απασχολούν κιόλας καθώς προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές», ανέφερε.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.