20 Απρίλιος 2018, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2018, 14:05

Ποιες είναι οι φρεγάτες FREMM που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό (βίντεο)

  • Ποιες είναι οι φρεγάτες FREMM που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό (βίντεο)
    (Φωτ.: youtube / L'armée française)

Μετά από διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, και με φόντο τις τελευταίες –διαρκώς κλιμακούμενες– προκλήσεις από τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αθήνα έκλεισε τη συμφωνία για την παραλαβή υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM (σε πρώτη φάση) και Belh@rra, τελευταίας γενιάς. Οι υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (τεχνολογίας stealth) και την ισχύ των οπλικών συστημάτων τους, σηματοδοτούν μια αλλαγή οπτικής από πλευράς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Και τούτο διότι τα συγκεκριμένα υψηλής τεχνολογίας σκάφη δεν διαθέτουν απλώς αντιαεροπορικά συστήματα αυτοάμυνας, όπως οι φρεγάτες που διαθέτει τώρα το ΠΝ, αλλά έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αντιαεροπορική προστασία περιοχής και να αποτελέσουν παράγοντα κυριαρχίας σε ανοιχτή θάλασσα.

«Ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών» είναι η... μετάφραση των γαλλικών λέξεων από τις οποίες προκύπτει το αρκτικόλεξο FREMM.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές και τους κατασκευαστές των εν λόγω φρεγατών, πρόκειται για υπερσύγχρονα πολεμικά σκάφη με εξαιρετικές δυνατότητες στον αντιαεροπορικό αλλά και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Η FREMM, που έχει αγοραστεί και από την Ιταλία, έχει εκτόπισμα 6.000 τόνων και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 27 κόμβων, ενώ το πλήρωμά της ανέρχεται σε 143 άτομα.

Διαθέτει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και το πυροβόλο Leonardo OTO Melara των 76 χιλιοστών, αλλά και μια πληθώρα πολυβόλων και άλλων φορητών οπλικών συστημάτων.

Ξεχωριστή ισχύ στη FREMM προσδίδουν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι EXOCET, αλλά και οι τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου. Η αντιαεροπορική άμυνα της φρεγάτας βασίζεται στο συνδυασμό βλημάτων μικρού-μέσου βεληνεκούς τύπου Aster-15 και βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Aster-30.