20 Απρίλιος 2018, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2018, 09:13

Μυστική συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ για το ονοματολογικό υπό το βλέμμα Νίμιτς

  • Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς – Νέα συνάντηση με Ντιμιτρόφ
    Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ με τον Έλληνα ομόλογό του (φωτ. αρχείου: EPA / Georgi Licovski)

Μπορεί επισήμως από την Αχρίδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ να όρισαν τα επόμενα ραντεβού τους τον Μάιο στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής-Διασυνοριακής της Θεσσαλονίκης και αργότερα στη συνάντηση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται νέα συνάντηση στη Βιέννη, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Υψηλόβαθμες πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, όπως αναφέρει το in.gr, αποκάλυψαν ότι οι Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ θα βρεθούν στην αυστριακή πρωτεύουσα κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Απριλίου μαζί με τον Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου και τρία μέρη να εξετάσουν τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η χρονική στιγμή του νέου ραντεβού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και πριν από περίπου δύο 24ωρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον 24/7 εμφανίστηκε πλήρως απαισιόδοξος για οποιαδήποτε πρόοδο μέχρι το καλοκαίρι. «Είναι ολοφάνερο ότι η πΓΔΜ τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε ήταν κοινή διαπίστωση μετά το τέλος της συνάντησης στην Αχρίδα ήταν ότι οι δύο υπουργοί δεν έκαναν το μεγάλο βήμα μιας, όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, μένουν προς συζήτηση «τα μεγάλα και πιο δύσκολα». Έτσι, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ραντεβού της Βιέννης, στο οποίο ίσως καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα.