19 Απρίλιος 2018, 20:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2018, 19:28

Συλλήψεις στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ερεβάν

  • Συλλήψεις στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ερεβάν
    (Φωτ.: panorama.am)

Για έβδομη ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ερεβάν κατά του πρώην προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, που έγινε πρωθυπουργός με ενισχυμένες εξουσίες. Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, καθώς εκατοντάδες πολίτες κατέβηκαν στον δρόμο, μετά από κάλεσμα του ηγέτης της αντιπολίτευσης και βουλευτή Νικόλ Πασινιάν.

Στην προσπάθεια των διαδηλωτών να αποκλείσουν την είσοδο της έδρας της κυβέρνησης, η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία το πρωί στο Γερεβάν, διακόπτοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε συνοικίες της πόλης. Άφηναν φυλλάδια υπέρ των αλλαγών στα παρμπρίζ των λεωφορείων και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα. Πολλοί οδηγοί πατούσαν το κλάξον σε ένδειξη υποστήριξης προς τους διαδηλωτές, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην έκκληση του Νικόλ Πασινιάν: «Αν είσαι κατά του Σερζ, πάτησε το κλάξον!».

Τον ξυλοδαρμό του από άνδρες της αστυνομίας που φορούσαν πολιτικά κατήγγειλε ο δημοσιογράφος Τιραΐρ Μουραντιάν, τονίζοντας πως οι ένστολοι συνάδελφοί τους δεν παρενέβησαν. Ο δημοσιογράφος μιας ΜΚΟ για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών φορούσε το ειδικό σήμα που δήλωνε το επάγγελμά του, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους δύο άνδρες να του επιτεθούν.

«Η αστυνομία νομίζει ότι οι προσαγωγές θα μας φοβίσουν και ότι θα χάσουμε το ηθικό μας. Αλλά δεν θα σταματήσουμε, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για αλλαγές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διαδηλωτής Σουρέν Χαρουτιουνιάν, 24 ετών.

Από την πλευρά του, ο Νικόλ Πασινιάν κάλεσε την αστυνομία «να σταματήσει να προστατεύει τα κυβερνητικά κτήρια γιατί ανήκουν στον λαό, όχι στον Σαρκισιάν που σφετερίστηκε την εξουσία στην Αρμενία».