19 Απρίλιος 2018, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2018, 22:06

«Λουίς Άρμστρονγκ» των ωκεανών: Η τοξοκέφαλη φάλαινα με το πλούσιο ρεπερτόριο (βίντεο)

Μεγάλο... ρεπερτόριο τραγουδιών, που θυμίζουν τζαζ, διαπιστώθηκε ότι έχει η τοξοκέφαλη φάλαινα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής της, γι' αυτό και οι επιστήμονες της έδωσαν τον χαρακτηρισμό «Λούις Άρμστρονγκ» των ωκεανών. Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον χρησιμοποίησαν υποβρύχια μικρόφωνα στα νερά της Γροιλανδίας και τα ευρήματά τους ήταν εντυπωσικαά.

Η τοξοκέφαλη φάλαινα τραγουδά 24 ώρες την ημέρα την αναπαραγωγική της περίοδο, αλλάζοντας συνεχώς ρεπερτόριο.

Το φάσμα των ηχητικών σημάτων των φαλαινών, το οποίο έχει και το μεγαλύτερο στόμα από όλα τα έμβια ζώα, εντυπωσίασε τους ερευνητές. Κάποια από αυτά ακολουθούσαν συγκεκριμένα μοτίβα, τα οποία επαναλαμβάνονταν για μια περίοδο μηνών, αλλά δεν επανεμφανίζονταν τα επόμενα χρόνια.

Συνολικά αναγνωρίστηκαν 184 συγκεκριμένα «τραγούδια» ή μουσικές φράσεις, μέσα από την ανάλυση ακουστικών δεδομένων της περιόδου 2010-2014, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters. Όπως σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης, ωκεανογράφος στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Κέιτ Στάφορντ, «αν το τραγούδι της φάλαινας είναι σαν κλασική μουσική, των τοξοκέφαλων φαλαινών είναι σαν τζαζ μουσική». Μελετώντας τα ακουστικά δεδομένα τεσσάρων χειμώνων, διαπιστώθηκε πως κάθε σεζόν υπήρχε ένα νέο σύνολο τραγουδιών.

Σύμφωνα με την Κέιτ Στάφορντ, οι τοξοκέφαλες φάλαινες μπορούν να ζήσουν 200 χρόνια, έχουν το πιο παχύ λίπος από οποιασδήποτε φάλαινα και μπορούν να σπάσουν τον πάγο. Πάντως, ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους φαλαινών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία έτη, κυρίως εξαιτίας της φαλαινοθηρίας.