19 Απρίλιος 2018, 17:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2018, 17:07

Νέος μητροπολίτης Πριγκηποννήσων εξελέγη ο από Σεβαστείας Δημήτριος

  • Νέος μητροπολίτης Πριγκηποννήσων εξελέγη ο από Σεβαστείας Δημήτριος
    Ο νέος μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος (Φωτ.: Facebook / Yanni Gigourtsis)

Μια εξαιρετική επιλογή για τη χηρεύουσα Μητρόπολη Πριγκηποννήσων θεωρείται από πολλούς ο κ. Δημήτριος, ο μέχρι πρότινος μητροπολίτης Σεβαστείας. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έκανε δεκτή την εισήγηση του κ. Βαρθολομαίου και εξέλεξε παμψηφεί τον ιεράρχη· στο πρόσωπό του η Μητρόπολη Πριγκηποννήσων ανυψώθηκε σε Γεροντική, μια επιπλέον τιμή που διατηρούν και οι γειτονικές μητροπόλεις Χαλκηδόνος και Δέρκων.

Η ενθρόνιση θα γίνει στην Πρίγκηπο το Σάββατο 28 Απριλίου

Ο νέος μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων (κατά κόσμον Δημήτριος Κομματάς) γεννήθηκε το 1952 στα Ταταύλα. Τελείωσε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και στη συνέχεια σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μέχρι το κλείσιμό της. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Μητροπολίτης Σεβαστείας εξελέγη το 1990.

Από το 1991 έως το 2008 υπηρέτησε ως διευθυντής του ιδιαίτερου πατριαρχικού γραφείου, έχοντας κομβικό ρόλο στην επίλυση του ζητημάτων που μεσολάβησαν στο μεσοδιάστημα από την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου μέχρι τη σύνταξη του νέου συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Επίσης, υπήρξε ένας από τους πλέον ενεργούς υπερασπιστές των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Θρόνου κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Εκκλησία της Ελλάδος για το ζήτημα των νέων χωρών.