19 Απρίλιος 2018, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2018, 13:48

Μαθαίνω ποντιακά: Η φράση «αμώ σε Μακεδών» και οι Σλάβοι

  • Μαθαίνω ποντιακά: Το καντζί και η καντζογραία

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της πΓΔΜ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη («Μακεδονικό» αποκαλούν πολλοί τη διαδικασία), μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία από την Ποντιακή Εστία του 1954 δείχνει την αντίληψη που είχαν οι Πόντιοι για τους «Μακεδόνες».

Ο Σταύρος Κανονίδης  που υπογράφει τη στήλη «Ανιχνεύματα» (1954, τχ 1, σσ. 34-36) καταγράφει τη φράση της ποντιακής διαλέκτου «αμώ σε Μακεδών».

Ακολουθεί η ανάλυσή του: «Το Μακεδών αυτό που εσήμαινε και άγαρμπος και αλλοσούσουμος και βραδύνους δεν μπορεί με κανέναν τρόπο ν’ αναφέρεται στους Μακεδόνας του Αλεξάνδρου, που τόσο φωτεινή και κατηυγασμένη συντηρεί την ανάμνησι της πορείας τους όλη η Ανατολή.

»Αλλά από τα χρόνια του Κωνσταντίνου του Ε’ η Μικρασία ως την Καππαδοκία κι’ ως τον Πόντο ίσως εδέχτηκε μετατοπισμένους Σλαύους που τα βουλγαρικά ρεύματα από βορρά τους απωθούσαν προς τα μακεδονικά και προς τα θρακικά θέματα.

»Πρωτόγονοι, χωρίς φυλετικό όνομα, χωρίς ίσως και συνείδησι φυλετική, κρυψίνοες και τότε πολύ περισσότερο παρά έπειτα, με το προπατορικό τους το πλέγμα κατωτερότητος, από τότες εσυνείθιζαν να δίνουν στίγμα προελεύσεως τη γνώριμη Μακεδονία.

»Έτσι θα έκαμαν τη γνωριμία τους και θα τους ονομάτισαν οι πληθυσμοί της Ανατολής, κι’ από κει θα κρατεί η προσωνυμία και το προσονείδι».

  • Βρείτε, μάθετε και διαδώστε την έννοια ακόμα περισσότερων ποντιακών λέξεων και φράσεων στο λεξικό του pontos-news.gr.