19 Απρίλιος 2018, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2018, 15:58

Αυγομαχαχίες στη Λεκάνη Καβάλας από τον ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

  • Αυγομαχαχίες στη Λεκάνη Καβάλας από τον ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
    Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Χρύσα Μαυρίδου στις περσινές αυγομαχίες (φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)

Για 13η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθούν αυγομαχίες το Σάββατο 28 Απριλίου (ώρα 11:00), με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δυνατό ποντιακό γλέντι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΠΟΕ, την οποία εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Γρηγόρης Κεσαπίδης και η γενική γραμματέας Αθηνά Νακούση, «Το Πάσχα αποκτά μια ιδιαίτερα παραδοσιακή αίσθηση, καθώς τις ημέρες αυτές αναβιώνουν ήθη και έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη του χρόνου. Ένα από τα έθιμα αυτά είναι οι αυγομαχίες, που έφεραν οι πρόγονοί μας από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου. Το έθιμο συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό».

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνει για 13η συνεχή χρόνια της περιφερειακές αυγομαχίες, θέτοντας ως απώτερο σκοπό την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για αναβίωση του εθίμου σε όλα τα μέρη της περιφέρειας. Φέτος ο ΣΠΟΣ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεκάνης «Οι Ρίζες» θα διεξαγάγουν τις αυγομαχίες στη Λεκάνη Καβάλας, στο προαύλιο του Παλιού Παιδικού Σταθμού.

Στο διαγωνιστικό κομμάτι, οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος με 30 αυγά κότας βρασμένα και αριθμημένα, τα οποία ελεγχθούν από τριμελή επιτροπή. Η συμμετοχή ανέρχεται στο ποσό των 10€ και οι τρεις πρώτοι νικητές θα βραβευτούν με χρηματικό έπαθλο (των 100€, των 50€ και των 30€ αντίστοιχα).