19 Απρίλιος 2018, 12:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2018, 11:56

Σήμερα η απόφαση για το άσυλο στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

  • Αναστολή της απόφασης για άσυλο στον δεύτερο Τούρκο αξιωματικό θα ζητήσει η κυβέρνηση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στα χέρια του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται σήμερα η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα. Η έκδοσή τους αποτελεί μόνιμο και επίμονο αίτημα της Άγκυρας γι’ αυτό και η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η απόφαση θα είναι μία και για τους οκτώ και αμετάκλητη. Ήδη για τον έναν υπάρχει απόφαση που του δίνει άσυλο, για την οποία η κυβέρνηση άσκησε έφεση.

Εάν το δικαστήριο αποφασίσει ότι μπορεί να χορηγηθεί άσυλο στους Τούρκους στρατιωτικούς τότε θα πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι. Προς το παρόν η κράτησή τους είναι στο πλαίσιο των διοικητικών διαδικασιών, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 18 μήνες. Το ανώτατο όριο κράτησης που ορίζει ο νόμος λήγει έτσι και αλλιώς στο τέλος Μαΐου.

Εάν, πάλι, το δικαστήριο κρίνει ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί άσυλο, τότε η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να δώσει έγγραφα στους «8» οποίοι θα μένουν στη χώρα μας υπό ειδικό καθεστώς, καθώς το θέμα της έκδοσης τους έχει κλείσει αμετάκλητα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.