18 Απρίλιος 2018, 20:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2018, 20:14

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις για τους S-400

  • Η Ρωσία παραδίδει τους S-400 στην Τουρκία έως το τέλος του 2019
    (Φωτ.: EPA / Sergei Chirikov)

Η αγορά από την Τουρκία των αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400 ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), που αφορά την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων. Αυτό αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση του συμβούλου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, η οποία θα παρουσιασθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει καταλήξει στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει την επιβολή κυρώσεων με βάση το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA και θα έχει αρνητική επίδραση όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35» επεσήμανε ο Μίτσελ.

Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει από την Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ρωσία αποφάσισε να επισπεύσει την πώληση των S-400 στην Τουρκία. Ο Ερντογάν στις 9 Απριλίου είχε δηλώσει στην Άγκυρα ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από την αγορά των S-400.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.