18 Απρίλιος 2018, 19:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2018, 18:15

Πώς η Ευρώπη στριμώχνεται από την Τουρκία εξαιτίας του αγωγού TANAP

  • Πώς η Ευρώπη στριμώχνεται από την Τουρκία εξαιτίας του αγωγού TANAP
    (Φωτ.: EPA / Carsten Rehder)

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου που στήνεται στην Ευρώπη αναμένεται να «στριμώξει» τις Βρυξέλλες σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις τους με την Άγκυρα. Τον Ιούνιο του 2019 θα είναι έτοιμος ο αγωγός TANAP (Trans-Anatolian Natural Pipeline) για να συνδεθεί με τον αγωγό TAP (Trans-Adriatic Pipeline) για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, τον ερχόμενο Ιούλιο, σύμφωνα με το IBNA, ο TANAP θα συνδεθεί με το τουρκικό δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί το 93% του έργου.

Η ΕΕ στην προσπάθειά της να δημιουργήσει πολλαπλές πηγές τροφοδοσίας ώστε να μην βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο στηρίζει την ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, ενισχύει την Τουρκία και «αναγνωρίζει» το πλεονέκτημα που διαθέτει στην προκειμένη περίπτωση. Και τούτο διότι στην επόμενη φάση η Άγκυρα θα είναι αυτή που θα ρυθμίζει τη διέλευση των απαραίτητων για τη λειτουργία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ποσοτήτων φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας.

Ως εκ τούτου, αν και οι σχέσεις είναι κλονισμένες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κλείνει το παράθυρο συνεργασίας με την Τουρκία, ειδικά στα ενεργειακά θέματα. Ενδεικτική είναι η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαιράκ με τον Γερμανό ομόλογό του Πέτερ Αλτμάιερ στο Βερολίνο. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πράξουν τα δέοντα προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις τους που έχουν «ταλαιπωρηθεί» τους τελευταίους μήνες.