18 Απρίλιος 2018, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2018, 17:36

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η λεία των κλοπιμαίων στη Θεσσαλονίκη

  • Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η λεία των κλοπιμαίων στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούταν σε διαρρήξεις και κλοπές σε οικίες και διαμερίσματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα από την Αστυνομία, πρόκειται για «μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης, και συνολικά της χώρας μας, στο πεδίο της κακουργηματικής διάπραξης κλοπών και διαρρήξεων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη δράση της οργάνωσης, μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη, η λεία των κλοπιμαίων ξεπέρασε το 1.000.000 ευρώ.

Μετά από επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, ένας 57χρονος Γεωργιανός, ο οποίος έχει το ψευδώνυμο «το Λίπος» και φέρεται ως ηγετικό στέλεχος του οργανωμένου ρωσόφωνου εγκλήματος στη χώρα μας. Επίσης, μαζί του συνελήφθησαν δύο ακόμη «υψηλόβαθμα» στελέχη, 56 και 49 ετών.

Στην επιχείρηση η οποία εξελίχθηκε επί διήμερο σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν πάνω από εκατό αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Η σύλληψη δε του αρχηγού είχε κινηματογραφικό χαρακτήρα. Πάντα σύμφωνα με την Αστυνομία, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (16/4) συνελήφθησαν ο οδηγός και οι δύο συνοδοί-σωματοφύλακες του αρχηγού της οργάνωσης, οι οποίοι αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους, ενώ ο οδηγός στην προσπάθειά του να διαφύγει εμβόλισε όχημα της ΕΛΑΣ που τον είχε εγκλωβίσει.

Από την κατοχή τους κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα πυροβόλο πιστόλι που έφερε γεμιστήρα με εννέα φυσίγγια και δύο μαχαίρια.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και σχεδιασμό, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, ενεργούσαν με πυραμιδικό σύστημα «διοίκησης», στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ο 57χρονος συλληφθείς με βοηθούς τους δύο προαναφερόμενους.

Εννέα εκ των συλληφθέντων λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί των διαφόρων εγκληματικών πράξεων, ενώ οι υπόλοιποι δύο συλληφθέντες είχαν αναλάβει το ρόλο του αποδέκτη των κλοπιμαίων και εκποιητή των κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών, λόγω της ιδιότητάς τους ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων στη Θεσσαλονίκη. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και κατά περίπτωση για αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί Όπλων.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε η διάπραξη τουλάχιστον 56 διαρρήξεων-κλοπών σε κατοικίες και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι η χρηματική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν προηγηθεί επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών, συσχετισμός αποδεικτικού υλικού και καθορισμός της στρατηγικής για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ ορίστηκαν και κοινές ημερομηνίες επιχειρησιακής δράσης σε Ελλάδα και Γαλλία.