18 Απρίλιος 2018, 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2018, 16:14

Πέντε αιώνων πλούτος μεταφέρεται στο νέο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

  •  Πέντε αιώνων πλούτος μεταφέρεται στο νέο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Εκατό χιλιάδες τεκμήρια, μεταξύ των οποίων σπάνια παλαίτυπα και σημαντικό αρχειακό υλικό από το 1424 έως τις μέρες μας, μετά από σχεδόν έναν χρόνο πυρετώδους προετοιμασίας, θα μεταφερθούν οδικώς με τη συνοδεία υπαλλήλων της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκη Κοζάνης στις νέες εγκαταστάσεις του κτηρίου που θα φιλοξενήσει τη βιβλιοθήκη της πόλης. 

Η μεταφορά των πρώτων κιβωτίων της βιβλιοθήκης ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως το τέλος Μαΐου.

«Έχει απογραφεί και εγκιβωτιστεί το 90% των τεκμηρίων της βιβλιοθήκης και μας έχουν απομείνει για το τέλος ορισμένες παλιές συλλογές, σπάνια τεκμήρια και έγγραφα», εξηγεί η διευθύντρια της βιβλιοθήκης Ιωάννα Στεργιοπούλου, που παρακολουθεί και ελέγχει την διαδικασία μεταφοράς που έχει αναλάβει ανάδοχος εταιρεία. Στο εγχείρημα της μεταφοράς, που είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, συμμετέχουν συνολικά τριάντα εργαζόμενοι από τη βιβλιοθήκη, τους συνεργάτες της αναδόχου εταιρείας και έκτακτο προσωπικό που προσλήφθηκε ώστε να συμβάλλει στο έργο. 

Κατά τη συσκευασία των βιβλίων σε κούτες ακολουθούνται με ευλάβεια διαδικασίες και πρωτόκολλα προστασίας ώστε να αποφευχθούν φθορές κατά την μεταφορά τους. Τα υλικό που θα μεταφερθεί πρώτα περιλαμβάνει τα νέα βιβλία και το δανειστικό τμήμα της βιβλιοθήκης, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το αρχειακό υλικό και τα σπάνια τεκμήρια.


(Φωτ.: Νίκος Μεταξάς)

Όπως ανέφερε η διευθύντρια της βιβλιοθήκης, «ανάλογα με τη χρωματική ένδειξη που φέρουν οι κούτες συσκευασίας θα τοποθετούνται στις αντίστοιχες αίθουσες του νέου κτηρίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η τοποθέτησή τους στα ράφια». Κατά τη διαδικασία μεταφοράς την κάθε μετακίνηση φορτίου θα συνοδεύει υπάλληλος της βιβλιοθήκης, όπου θα παραδίδει με τα απαραίτητα παραστατικά σε συνάδελφό του στο νέο κτήριο. Η Ι. Στεργιοπούλου δήλωσε ότι «έχουν σχεδιαστεί όλα τα μέτρα ασφάλειας που προβλέπονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις», το όχημα που έχει αναλάβει την μεταφορά του υλικού θα το συνοδεύει πάντα περιπολικό της αστυνομίας, ενώ στη διαδικασία παραλαβής στο νέο κτήριο παρευρίσκεται, επί μονίμου βάσεως, εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Για τη διαδικασία της μεταφοράς έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή παρακολούθησης όπου συμμετέχει ο Δήμος Κοζάνης, η Βιβλιοθήκη και η Αρχαιολογική Υπηρεσία Κοζάνης.

Όπως εξηγεί η Ι. Στεργιοπούλου, η απογραφή που γίνεται για πρώτη φορά ακολουθεί μια πρότυπη διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στη βιβλιοθήκη να εξασφαλίσει διαπαντός την άδεια κατοχής και κυριότητας των σπάνιων τεκμηρίων της από το υπουργείο Πολιτισμού. «Μπορεί να φαινόταν ότι πολλά από τα τεκμήρια είναι στα ράφια μας, αλλά η βιβλιοθήκη της Κοζάνης δεν διέθετε την συγκεκριμένη αδειοδότηση», ανέφερε.

«Η βιβλιοθήκη της Κοζάνης μέτρα 3,5 αιώνες ιστορία, μεγάλωσε κα εξελίχθηκε μαζί με την πόλη και σήμερα ο νέος χώρος όπου θα φιλοξενηθεί ο πλούτος της προσφέρει ευκαιρίες εξωστρέφειας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της ΚΔΒΚ, Παναγιώτης Δημόπουλος. Ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 20 Απριλίου υπογράφεται προγραμματική σύμβαση συνεργασίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου θα ρυθμίζονται θέματα συντήρησης του αρχειακού υλικού καθώς κοινής καταλογογράφησης των τεκμηρίων.

Το 1985 η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης μεταφέρθηκε προσωρινά στο κτήριο όπου φιλοξενείται έως και σήμερα. Χρειάστηκε να περάσουν 33 χρόνια ώστε ο αρχειακός της πλούτος να βρει τελικά το χώρο που του αξίζει. 

Στα θησαυροφυλάκιά της συγκαταλέγονται 12.000 παλαίτυπα μεταξύ των οποίων ορισμένες σπάνιες και μοναδικές εκδόσεις από το 1494, σημαντικό αρχειακό υλικό όπως 300 κώδικες, 400 χειρόγραφα και 70.000 έγραφα.

Μετά την ολοκλήρωση μεταφοράς και τοποθέτησης του υλικού στο μουσείο και τα ράφια της βιβλιοθήκης θα υπάρξει μια μικρή περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας πριν η νέα βιβλιοθήκη ανοίξει τις πύλες της στο κοινό της πόλης αλλά και τους ερευνητές που θα αναζητούν πληροφορίες στα σπάνια τεκμήριά της. 

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπ. Κουταβάς.