18 Απρίλιος 2018, 15:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2018, 16:57

Γιούνκερ: Γελοίο να λέμε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απείλησαν την Τουρκία

  • Γιούνκερ: Γελοίο να λέμε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απείλησαν την Τουρκία
    (Φωτ.: EPA / Patrick Seeger)

Επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει στην πρόσφατη Σύνοδο της Βάρνας παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε σήμερα ότι είναι «γελοίο να λέμε ότι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί, οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία». Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε παρέμβαση μόλις ένα 24ωρο μετά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τον αξιωματικό και τον υπαξιωματικό που παραμένουν κρατούμενοι από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη, αλλά και ένα 24ωρο μετά την έκθεση-καταπέλτη της Κομισιόν για την Τουρκία.

Οι απαντήσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δόθηκαν στον Δημήτρη Παπαδημούλη και στον Νότη Μαριά κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Κομισιόν, εκτός από τον χαρακτηρισμό «γελοίο» που χρησιμοποίησε, υπενθύμισε ότι ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο οι δύο στρατιωτικοί να αποφυλακιστούν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. «Σε ό,τι αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς συμφωνώ με την άποψή σας», του είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, από τη μεριά του, υπενθύμισε ότι το ορθόδοξο Πάσχα πέρασε, και τόνισε ότι το ψήφισμα των ευρωβουλευτών προς την κυβέρνηση Ερντογάν αναμένεται εκριθεί αύριο να είναι ομόφωνο και ιδιαίτερα αυστηρό. «Ζητούμε από σας όχι απλώς θετικές δηλώσεις, αλλά πιέσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπενθύμισε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις προτείνει και ο Νότης Μαριάς. «Δεν μπορείτε να χαϊδεύετε την Τουρκία», ανέφερε ο ευρωβουλευτής και ζήτησε διακοπή διαπραγματεύσεων, πάγωμα κονδυλίων και εμπάργκο στα τουρκικά αγροτικά προϊόντα.