18 Απρίλιος 2018, 11:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2018, 11:34

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προκαλεί με τα Ίμια – «Η Τουρκία να συνέλθει» λέει η Ελλάδα

  • Το υπουργείο Εξωτερικών εξηγεί γιατί είναι επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Με τους… βράχους των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο επέλεξε να ασχοληθεί το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, λέγοντας ότι όλα είναι υπό την τουρκική κυριαρχία. Με αφορμή την έκθεση-καταπέλτη της Κομισιόν για την ενταξιακή της πορεία, η Άγκυρα έσπευσε να σχολιάσει ότι οι Βρυξέλλες δεν κατανοούν την πραγματικότητα.

Σήμερα, στη σκιά και των δηλώσεων του Μπεκίρ Μποζντάγ ο οποίος επιμένει ότι κατέβηκε η σημαία από την ελληνική βραχονησίδα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία «να συνέλθει».

Απαντώντας κυρίως στην επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα Ίμια και για την τουρκική κυριαρχία σε αυτά, η Αθήνα κάνει λόγο για παραλογισμούς και για καταστρατήγηση του ευρωπαϊκού δικαίου. «Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μια ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μια κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη», είναι η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η Αθήνα θεωρεί ότι η κριτική της Κομισιόν προκάλεσε παραλογισμούς από την Άγκυρα, γι’ αυτό την καλεί «να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία «να μην μπλέκει τη σκιά με το μπόι της».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε το περιστατικό με τα τουρκικά μαχητικά που ζήτησαν σχέδιο πτήσης από το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης. «Ζήτησαν σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ, τόνισε ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει», επανέλαβε ότι η υποστολή σημαίας από τον Μικρό Ανθρωποφάγο δεν επιβεβαιώνεται ούτε από το ΓΕΕΘΑ ούτε από το ΓΕΝ, ενώ σχετικά με την επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχολίασε ότι οι Τούρκοι αντέδρασαν έτσι γιατί έδειξαν ότι ιδρώνει το αυτί τους. «Είναι απομονωμένοι. Εμείς δεν έχουμε λόγο κανένα να ανεβάζουμε τους τόνους», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.