18 Απρίλιος 2018, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2018, 10:38

Ένα συγκλονιστικό ριζίτικο από ομογενείς στο Μόναχο, ανήμερα του Πάσχα (βίντεο)

  • Ένα συγκλονιστικό ριζίτικο από ομογενείς στο Μόναχο, ανήμερα του Πάσχα (βίντεο)
    (Φωτ.: Facebook / Δορυφόρος Μονάχου)

Δεν υπάρχει Έλληνας που να βρίσκεται στο εξωτερικό και να μην νοσταλγεί την πατρίδα. Με κάποιο μαγικό τρόπο η πατρίδα μας ενώνει και μας δένει στο άρμα της μέχρι τη μεγάλη επιστροφή. Μέχρι τότε οι ομογενείς ζουν και αναπνέουν για το γαλάζιο του ελληνικού ουρανού και της θάλασσας, τηρώντας τις παραδόσεις και τιμώντας τους προγόνους τους.

Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν οι ριζίτες του Μονάχου, στη Γερμανία, που ανήμερα του Πάσχα τραγούδησαν το υπέροχο τραγούδι «Στης Γραμβούσας τ’ ακρωτήρι».

Το τραγούδι του σπουδαίου Κώστα Μουντάκη, τη μουσική και τους στίχους του οποίου είχε γράψει ο ίδιος, περιλαμβάνεται στο δίσκο του Αθάνατη ΄ναι η Κρήτη (1926-1991).

Μιλά για τον Νικολή Τζέγκα, έναν Κρητικό ψαρά που ψάρευε στα ανοιχτά από το ακρωτήρι της Γραμβούσας, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων. Έμπαινε στη βάρκα του, τον «Κυριάκο» και έπλεε προς την Ήμερη και την Άγρια Γραμβούσα για να ψαρέψει. Ο Τζέγκας χάθηκε στη θάλασσα το 1966, εκεί στης Γραμβούσας τα κύματα, έχοντας ζήσει μόλις 66 χρόνια. Μαζί του ήταν η σύζυγός του η Μαρία που κατάφερε να κρατηθεί στη βάρκα όχι όμως και να βοηθήσει τον Νικολή της.


Κρητικοί στο Μόναχο τραγουδούν από καρδιάς το υπέροχο ριζίτικο

Ο θρυλικός βαρκάρης χάθηκε τη μέρα που ναυάγησε και το πλοίο «Ηράκλειο» στον Κόλπο της Κισσάμου.

Όπως λένε, εκτός από δεινός ψαράς ήταν και καλός τραγουδιστής. Εκείνο όμως που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν πως ήξερε να σφυρίζει μοναδικά και ενώ δεν γνώριζε κανένα μουσικό όργανο μπορούσε να συνθέτει μόνο με το σφύριγμα!