17 Απρίλιος 2018, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2018, 11:53

Το Μαξίμου περιμένει πιθανή κλιμάκωση από την Τουρκία – «Η σημαία για τον Μπαλταδώρο»

  • Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό – Τι αποφασίστηκε
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Λίγα 24ωρα μετά το τηλεφώνημα του Μπιναλί Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επαναπροσδιορίζονται. Η… ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι η ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από «απροσδιόριστη» βραχονησίδα (ο ΥΠΕΞ της χώρας απέδωσε την πράξη σε Τούρκους κομάντος) έφερε προβληματισμό στο Μαξίμου σχετικά με τις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του Φώτη Κουβέλη στον ρ/σ Θέμα 104,6 όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

«Το θερμό επεισόδιο δεν το επιλέγει η Τουρκία. Ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητά από τη διάρκειά του, περισσότερο στον αέρα και λιγότερο στη θάλασσα», προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο στην κυβέρνηση υπάρχει αμηχανία καθώς δεν αποκλείεται πιθανή κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς επισήμως η Αθήνα διαψεύδει ότι υπήρξε περιστατικό. «Δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία», επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης, και διαβεβαίωσε ότι τα νησιά και οι βραχονησίδες παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας.

Σε σχέση με το περιστατικό στη Ρω και την απάντηση της ελληνικής φρουράς του νησιού στην «τυφλή» πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου, ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι ίσως οι Τούρκοι με την είδηση για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας να ήθελαν να εξισορροπήσουν «αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικό γι’ αυτούς».

Η Αθήνα, πάντως, εκτιμά ότι δεν είναι τυχαίο που ο «θόρυβος» που δημιουργείται τώρα από την Άγκυρα επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή των Φούρνων Ικαρίας (στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα ανήκει και ο Μικρός Ανθρωποφάς), με δεδομένο ότι έχει μαρκαριστεί ως «γκρίζα ζώνη». «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, ούτε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας», τόνισε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Υψώσαμε την ελληνική σημαία για τον Μπαλταδώρο»
Ο Χαράλαμπος Τσαγαλάς, ένας από τους τρεις νεαρούς που ύψωσαν την ελληνική σημαία, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση προς τιμήν του σμηναγού που σκοτώθηκε με το Mirage 2000-5. Όπως είπε, η απόφαση ελήφθη αυθόρμητα, την ώρα που έπιναν καφέ.

Οι τρεις νεαροί ξεκίνησαν στις 11 το πρωί της Παρασκευής από τους Φούρνους. Έβαλαν την πρώτη σημαία στον Μικρό Ανθρωποφάγο, μετά στον Μεγάλο Ανθρωποφάγο, στο Ασπρονήσι, στο Μακρονήσι και τέλος στο Πετροκάραβο. Στο Πρασονήσι, προτού μπει η πρώτη σημαία, έριξαν και ένα στεφάνι στη θάλασσα για τον Γιώργο Μπαλταδώρο.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 16:00. Το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά τον Χαράλαμπο Τσαγαλά, όταν πήγαν να δουν αν οι σημαίες είναι στα πέντε νησιά, διαπίστωσαν ότι βρίσκονταν στη θέση τους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι δεν είχαν πολιτικά κίνητρα και δεν το έκαναν για να προκαλέσουν τους Τούρκους.