17 Απρίλιος 2018, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2018, 08:36

Ηνωμένα Έθνη: Ανοιχτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων στο δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί

  • Ηνωμένα Έθνη: Ανοιχτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων στο δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί
    (Φωτ.: philenews.com)

Το δείπνο μεταξύ του Κύπριου προέδρου Βίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:30, με τα Ηνωμένα Έθνη να εκδίδουν μια λιτή ανακοίνωση. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι... διαφωνούν.

«Οι δύο ηγέτες είχαν κατ` ιδίαν συνάντηση δύο ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια ανοικτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων», αναφέρεται.

Το δείπνο παρέθεσε στους δύο ηγέτες η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση που είχαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, μετά την αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό τον περασμένο Ιούλιο στον Κραν Μοντανά. Η συνάντηση έγινε χωρίς την παρουσία εκπροσώπων του Τύπου και φωτογράφων, μετά από απαίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι εξέφρασε την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο, στο οποίο είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά. Επίσης, ανέφερε ότι επισήμανε πως η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και τόνισε στον Μουσταφά Ακιντζί την ανάγκη τερματισμού των προκλήσεων της Τουρκίας, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς απειλής.

Σε ερώτηση αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε θέμα δημιουργίας κοινής επιτροπής για συνδιαχείρηση του φυσικού αερίου, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση του, ότι δηλαδή αυτό το θέμα δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι δεν πρόκειται να αναβληθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί (της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι συζητήθηκε η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας αρχές Ιουλίου και Λεύκας περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.