16 Απρίλιος 2018, 20:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2018, 20:23

Κουβέλης: Βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο με την Τουρκία στο Αιγαίο

  • Πότε θα απελευθερωθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί από τις τουρκικές φυλακές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας για «ακήρυχτο πόλεμο» στο Αιγαίο. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ αναφέρθηκε στη στάση της Άγκυρας, αλλά και στο τελευταίο κρούσμα, με τις δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιρίμ περί επιχείρησης για να κατεβάσουν ελληνική σημαία από ελληνική βραχονησίδα.

«Το υπουργείο Άμυνας γνωρίζει τις πληροφορίες για δημοσιεύματα, σχετικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο και έχω ζητήσει ενημέρωση συστηματική και επίμονη από τα αρμόδια όργανα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε αρχικά.

Ο Φώτης Κουβέλης στη συνέχεια προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε ένα ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο, με την έννοια ότι οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων έχει καταντήσει συνηθισμένο, καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, με αποτέλεσμα τα ελληνικά αεροπλάνα αλλά και τα πλοία μας στο Αιγαίο να υποχρεούνται να κάνουν τις αναχαιτίσεις».

Αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός και στις συνέπειες της τακτικής της Τουρκίας: «Βεβαίως, η καταπόνηση  για τα αεροπλάνα είναι παρούσα, η μεγάλη συμμετοχή των αεροπόρων μας στις αναχαιτίσεις μπορεί να δημιουργήσει στοιχεία κόπωσης παρά το γεγονός, θέλω να το καταστήσω απόλυτα ακριβές, πως η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτίσεις γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας».

Τέλος, σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν κρατούμενοι σε φυλακές της Αδριανούπολης, δήλωσε πως Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν και Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου και ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτηση τους με δεδομένο ότι και οι πληροφορίες για ύπαρξη ύποπτου περιεχομένου σε κάποιο τρίτο κινητό τηλέφωνο δεν ευσταθούν.