16 Απρίλιος 2018, 19:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2018, 19:54

Κοτζιάς σε πΓΔΜ: Δείξτε σοβαρότητα, δεν γίνεται διαπραγμάτευση με συνεντεύξεις

  • Κοτζιάς: Η Τουρκία δεν μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, δεν δικαιούται, δεν θα της το επιτρέψουμε
    (Φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ τέθηκε επί τάπητος στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο. Ο Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη του Συμβουλίου, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην πλευρά των Σκοπίων και ειδικότερα στον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τελευταία μιλά συχνά δημόσια για το ονοματολογικό.

«Εξήγησα πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μας με την Αλβανία και με την FYROM και επίσης υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της τελευταίας να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Ότι θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μία μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι πέρα από την καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων που πρέπει να είναι ολοκληρωτική, θα πρέπει να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως και αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν. «Πρέπει να δούμε πώς θα υπερασπιστούμε και τον κουρδικό πληθυσμό», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς και θέματα της Ρωσίας. «Έδειξα ότι θα πρέπει να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα που μας απασχολεί και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που παίρνουμε να εφαρμόζονται», τόνισε ο υπουργός.

«Πολλές χώρες πιέζουν για να ληφθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι ίδιες αναπτύσσουν το εμπόριό τους», συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα φτιάξουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης καταδικάζοντας, βέβαια, οποιαδήποτε πρακτική σε βάρος του διεθνούς δικαίου, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπογράμμισα, δε, σήμερα ότι ο χημικός πόλεμος στη Συρία σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του δικαίου του πολέμου, δηλαδή του τελευταίου σημείου που υπάρχουν ακόμα χαρακτηριστικά ανθρώπινων σχέσεων και ότι, επίσης, η Τουρκία με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, διότι καταπάτησε τη Συνθήκη της Λοζάνης».