16 Απρίλιος 2018, 19:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2018, 19:35

Συγκίνηση στο ταφικό έθιμο της Χαρίεσσας (φωτο)

  • Συγκίνηση στο ταφικό έθιμο της Χαρίεσσας (φωτο)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης πραγματοποιήθηκε, για 3η χρονιά, η αναβίωση του ταφικού εθίμου από την Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας-Νάουσας ανήμερα της Κυριακής του Θωμά. Με τις λύρες στα χέρια και ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές των προγόνων τους, οι νέοι του συλλόγου τίμησαν τους απανταχού κεκοιμημένους.

Συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του συλλόγου και τους δασκάλους τους έφτασαν στο νεκροταφείο του χωριού όπου υπήρχε αρκετός κόσμος από νωρίς. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, όλοι μαζί έψαλαν το «Χριστός Ανέστη» κι ακολούθησε γεύμα με πληθώρα εδεσμάτων στη μνήμη των νεκρών (προσφορά του συλλόγου και των γυναικών).

Πίνοντας κόκκινο κρασί και τσουγκρίζοντας κόκκινα αβγά αντάλλασσαν ευχές, γιορτάζοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης με τους δικούς τους αποθανόντες. Συγγενείς και φίλοι, με συνοδεία της ποντιακής λύρας, επισκέπτονταν τάφους ανθρώπων του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους. Είναι μέρα χαράς και τιμής στους απανταχού κεκοιμημένους, υπογράμμισε η γραμματέας του συλλόγου Σοφία Μωυσιάδου.

  • Φωτογραφίες: Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας.
Gallery