16 Απρίλιος 2018, 17:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2018, 16:52

Τουρκία: Να μπουν στο NATO πΓΔΜ, Γεωργία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

  • Τουρκία: Να μπουν στο NATO πΓΔΜ, Γεωργία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχεται τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα (φωτ.: EPA / Tumay Berkin)

Υπέρ της διεύρυνσης του NATO τάσσεται η Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που τόνισε πως η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη τριών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Είμαστε θιασώτες της διεύρυνσης τους ΝΑΤΟ, υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για την ένταξη στην συμμαχία της Γεωργίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της πΓΔΜ» είπε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι τα αεροπορικά χτυπήματα των συμμαχικών δυνάμεων που στρέφονται κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία αποτελούν «ένα σαφές μήνυμα» προς τον Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση χρήσης χημικών όπλων στη Συρία. «Η επιχείρηση έχει στόχο να περιοριστεί η ικανότητα χρήσης χημικών όπλων» υπογράμμισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Όσο για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία είπε πως «αυτή είναι μια εθνική απόφαση που λαμβάνει μια χώρα-μέλος του NATO. Αυτό έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι εάν η αγορά θα ενσωματωθεί στο αεροπορικό αμυντικό σύστημα του NATO».