16 Απρίλιος 2018, 14:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2018, 14:21

Πολιτική θύελλα στην Αρμενία με την υποψηφιότητα του Σερζ Σαρκισιάν (φωτο)

  • Πολιτική θύελλα στην Αρμενία με την υποψηφιότητα του Σερζ Σαρκισιάν (φωτο)
    Ο τέως πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Αναταραχή έχει ξεσπάσει εδώ και λίγα 24ωρα στην Αρμενία μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του τέως προέδρου της χώρας Σερζ Σαρκισιάν να είναι υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς τον κατηγορούν για προσπάθεια χειραγώγησης της δημοκρατίας.

Η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα και η ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό της Αρμενίας θα γίνει αύριο, Τρίτη 17 Απριλίου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Αρμενία εκλέγει πρωθυπουργό όχι μέσω βουλευτικών εκλογών αλλά μέσω ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο. Η χώρα υιοθέτησε το κοινοβουλευτικό σύστημα στις 9 Απριλίου και την ίδια μέρα ο Αρμέν Σαρκισιάν που δεν έχει συγγένεια με τον Σερζ Σαρκισιάν, ορκίστηκε ως 4ος πρόεδρος της Αρμενίας. Λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Απριλίου ο τέως πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ηγηθεί ως πρωθυπουργός της αρμενικής κυβέρνησης που θα σχηματιστεί εντός 20 ημερών από την εκλογή του νέου πρωθυπουργού.

Διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση
Η απόφαση του Σερζ Σαρκισιάν εξόργισε την αντιπολίτευση που τον κατηγορεί για επιχείρηση χειραγώγησης της δημοκρατίας. Ήδη από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ο τέως πρόεδρος να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, δηλαδή ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού αφού σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2015, ο πρωθυπουργός θα έχει πλέον ενισχυμένες εξουσίες ενώ ο πρόεδρος θα έχει περισσότερο διακοσμητικό ρόλο.

Καθισμένοι στο οδόστρωμα ή όρθιοι στον δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα την κυκλοφορία στους κύριους δρόμους που οδηγούν στο κτίριο του Κοινοβουλίου και στα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Αν χιλιάδες άνθρωποι κατέβουν στους δρόμους, η αλλαγή του καθεστώτος θα καταστεί πραγματικότητα», δήλωσε ο Πασινιάν, καθώς οι διαδηλωτές καλούσαν τους οδηγούς των λεωφορείων και των αυτοκινήτων να ενωθούν με το κίνημα.

«Κάτι χωρίς προηγούμενο συμβαίνει στην Αρμενία: το ίδιο πρόσωπο θέλει να κυβερνήσει τη χώρα για τρίτη φορά στη σειρά», δήλωσε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου ο Πασινιάν, τονίζοντας πως «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

 

Η αντιπολίτευση δηλώνει πως η μεταρρύθμιση αυτή είχε μοναδικό σκοπό την παραμονή στην εξουσία του φιλορώσου Σεργκέι Σαρκισιάν, πρώην αξιωματικού του στρατού, που ήταν πρόεδρος της χώρας από το 2008 αφού διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2007-2008.

  • Οι φωτογραφίες είναι από το armenpress.am.