16 Απρίλιος 2018, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2018, 15:54

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα

  • Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ένα περιστατικό, για το οποίο πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δηλώνουν άγνοια, «κατήγγειλε» ο Μπιναλί Γιλντιρίμ την ώρα που τουρκικά ΜΜΕ διακινούν τη σχετική φωτογραφία που θεωρείται ότι αποδεικνύει τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού. Στη φωτογραφία διακρίνονται τρεις νεαροί άνδρες να τοποθετούν μία ελληνική σημαία· σύμφωνα με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ βρίσκονται σε βραχονησίδα η κυριότητα της οποίας δεν είναι ξεκάθαρη.

Γιλντιρίμ: Ενημερωθήκαμε για κάποιες ενέργειες από τους γείτονες μας, την Ελλάδα, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενισχύουν την ένταση στο Αιγαίο. Τελευταία έχουν αυξηθεί οι συγκεκριμένες πρακτικές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «βλέπουμε γεγονότα ανάλογα με των Ιμίων, που σχετίζονται με την κυριότητα ακαθόριστων βραχονησίδων». Και συνέχισε: «Ξανά, στα τουρκικά παράλια, σηκώθηκε μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα που είναι ακαθόριστη. Η τουρκική ακτοφυλακή παρενέβη και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Κατά κάποιες πληροφορίες η βραχονησίδα είναι ο Μικρός Ανθρωποφάς που ανήκει στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Πηγές του ΣΚΑΪ από το ελληνικό Πεντάγωνο αναφέρουν ότι διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα της φωτογραφίας. Επίσης, τονίζεται ότι δεν είναι σαφές αν έχει τραβηχτεί σε ελληνικό έδαφος, ούτε ποιοι είναι οι νεαροί.

«Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση», τονίζουν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που σημειώνουν ότι δεν έχει πιστοποιηθεί κάποια κίνηση σκαφών προς την περιοχή των Ανθροποφάγων, «ένα νησί που είναι πολύ μέσα στην ελληνική επικράτεια», όπως υπογραμμίζουν.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνουν κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος, όπως είπαν και στον πρωθυπουργό. Ωστόσο, καταδίκασε τη δήλωση του Μπιναλί Γιλντιρίμ ως απολύτως προκλητική. «Συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα», συμπλήρωσε και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, ούτε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας.