16 Απρίλιος 2018, 14:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2018, 14:20

Μαθητές βάζουν ελληνικά προϊόντα σε συσκευασίες εμπνευσμένες από τη μυθολογία (βίντεο)

  • Μαθητές βάζουν ελληνικά προϊόντα σε συσκευασίες εμπνευσμένες από τη μυθολογία (βίντεο)

Η Άρτεμις, η Εστία και η Δήμητρα, εκτός από θεές της μυθολογίας, είναι και τα ονόματα των εναλλακτικών συσκευασιών που ετοιμάζουν οι μαθητές των «Εκπαιδευτηρίων Δούκα» στο πλαίσιο του μαθήματος Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece. 

Πρόκειται για την επιχείρηση «The Oλympian Boxes» που συγκεντρώνει ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα από πολλές περιοχές της Ελλάδας με σκοπό να παντρέψει την ελληνική ιστορία με την ελληνική μυθολογία και τον ελληνικό πολιτισμό.

«Η σύνθεση των κουτιών έγινε με βάση τη μυθολογία. Για παράδειγμα στο τσουβαλάκι που ονομάζεται Άρτεμις, που ήταν η θεά του κυνηγιού, σκεφτήκαμε προϊόντα που σχετίζονται με το βουνό – όπως το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, η ρίγανη», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης, μαθητής 1ης Λυκείου και υπεύθυνος μάρκετινγκ στην επιχείρηση. Στη συνέχεια, περιγράφοντας τις υπόλοιπες συσκευασίες προσθέτει: «Στη συσκευασία με το όνομα "Εστία" βάλαμε φιστίκι Αιγίνης, μαρμελάδα Κρήτης, μουστοκούλουρα Λαμίας και παστέλια Θεσσαλονίκης, ενώ στη ''Δήμητρα'' λάδι, χυλοπίτες, φασόλια και παξιμάδια».

«Τα προϊόντα είναι από μικρομεσαίους παραγωγούς καθώς θέλουμε να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες γιατί στις μέρες μας είναι όλα από μεγάλες εταιρείες κι εργοστάσια οπότε θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο οικογενειακό, πιο συναισθηματικό», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά της η Χριστίνα που είναι CEO της επιχείρησης. Ο Βασίλης, αναφερόμενος στην καινοτομία αυτής της επιχείρησης, σημειώνει ότι «η καινοτομία βρίσκεται στο γεγονός ότι προωθούμε τον ελληνικό πολιτισμό και δεν πουλάμε σκέτο το προϊόν πουλάμε και τον πολιτισμό μας μαζί, φέρνουμε πιο κοντά τους ανθρώπους στην ελληνική παράδοση».

Όσον αφορά τις δυσκολίες που συνάντησαν στη δημιουργία των «Oλympian Boxes», η υπεύθυνη καθηγήτρια, Σοφία Σερδάρη, υποστηρίζει ότι «το πιο δύσκολο ήταν να συλλέξουμε απ’ όλη την Ελλάδα τα προϊόντα και να βρούμε έναν ιδιαίτερο τρόπο συσκευασίας που θα ξεφεύγει από το κλασικό κουτί και θα κάνει τη διαφορά έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ένα δώρο αξιοπρεπές που είτε είσαι εσωτερικός είτε είσαι εξωτερικός τουρίστας να γυρίσεις με μια πολύ ωραία συσκευασία και με κάτι που θα έχει πραγματικά αξία».

Τι αποκομίζουν όμως μαθητές και καθηγήτρια από αυτή την εμπειρία;
«Παίρνουμε πολλά εφόδια τόσο προσωπικά όσο κι ομαδικά δηλαδή βρισκόμαστε στη θέση που μπορούμε να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει καθημερινά. Να μην ζούμε πλέον στη γυάλα μας, να μπούμε στη θέση ενός επιχειρηματία, να αναλάβουμε εργασίες, να συνεννοηθούμε μεταξύ μας προκειμένου να φέρουμε εις πέρας αυτά που πρέπει, να γνωρίσουμε την αγορά, να προσπαθήσουμε "να διαβάσουμε" τον πελάτη, να δούμε τα κενά και πώς μπορούμε να τα αναπληρώσουμε.

Γινόμαστε καλύτεροι, είμαστε πιο πειθαρχημένοι πλέον, πιο οργανωμένοι», λέει η Χριστίνα. Και ο Βασίλης συμπληρώνει: «αρχίζουμε να αναπτύσσουμε μια πολύπλευρη προσωπικότητα μέσα απ' αυτό, διότι δεν είναι μόνο η επιχειρηματικότητα, είναι ότι γενικότερα παίρνουμε πολλές γνώσεις».

Με τη σειρά της η Χριστίνα προσθέτει: «είναι κάτι που κάνουμε εμείς για εμάς».

Από την πλευρά της η Σοφία Σερδάρη τονίζει: «Απαιτεί προσωπικό χρόνο έξω από το ωράριο και τις αρμοδιότητές σου, είναι κάτι που το κάνεις επειδή το αγαπάς, γιατί αγαπάς να συνεργάζεσαι με τα παιδιά, είναι πολύ ωραίο να ακούς τις ιδέες τους οι οποίες πάρα πολλές φορές εμένα με ξεπερνούν και με αφήνουν άφωνη. Η συνεργασία μαζί τους είναι πιο σημαντική για μένα γιατί ίσως μαθαίνω περισσότερα απ' αυτούς. Είναι ωραίο το brainstorming, να είσαι σε μια ομάδα, να ακούγονται πολλές ιδέες, να μιλάνε όλοι μαζί και τελικά όλα αυτά να τα συγκεντρώνεις και να τα χρησιμοποιείς για να φτιάξεις κάτι όμορφο».

Τέλος, η Κατερίνα που συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα σημειώνει: «γνωρίζουμε καινούρια πράγματα, μαθαίνουμε πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, πώς να σκεφτόμαστε μαζί».

Σημειώνεται ότι σημαντική βοήθεια, στήριξη και συνεργασία παρείχε σε όλη την προσπάθεια η εθελόντρια-επιχειρηματική σύμβουλος από την Vodafone, Μαριάννα Τερζιδάκη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ιωάννα Καρδάρα.