16 Απρίλιος 2018, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2018, 12:27

Αρχίζει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ – Τι θα συζητηθεί για την Ελλάδα

  • Αρχίζει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ – Τι θα συζητηθεί για την Ελλάδα
    (Φωτ.: Michael Kurec / World Bank / IMF)

Υπό τη σκιά του πολέμου στη Συρία και μέσα σε ένα κλίμα αυξημένων εμπορικών εντάσεων και ανοδικής πορείας του χρέους παγκοσμίως αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Η εαρινή σύνοδος θα διαρκέσει έως και τις 22 Απριλίου.

Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της Συνόδου, ωστόσο είναι δεδομένο ότι δεν θα παραμείνει στο περιθώριο. Θέματα αιχμής αναμφισβήτητα θα είναι εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η πολιτική δασμών που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέματα του διεθνούς εμπορίου αλλά και τα κρυπτονομίσματα.

Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ θα είναι ίσως η τελευταία σύνοδος του διεθνούς οργανισμού, στην οποία το ζήτημα της Ελλάδας θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Αν και δεν αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις είναι σίγουρο ότι το ενδιαφέρον θα στραφεί στις συναντήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στις δηλώσεις που θα γίνουν από τους αξιωματούχους του Ταμείου και τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, το θέμα του ελληνικού χρέους και την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Κι αυτό ενώ αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές όπου θα περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδος ενώ την Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο».