15 Απρίλιος 2018, 22:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2018, 22:24

Εικόνες από το ταφικό έθιμο των Ποντίων στο Κοιμητήριο Σουρμένων

  • Εικόνες από το ταφικό έθιμο των Ποντίων στο Κοιμητήριο Σουρμένων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Από την περασμένη Τετάρτη (11/4) η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού της Αττικής πάλλεται δυνατά στα Σούρμενα όπου η Ένωση Ποντίων Σουρμένων διοργανώνει το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2018 Τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα». Ωστόσο, ένα ξεχωριστό γεγονός, σε όλα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες, είναι αναμφίβολα το ταφικό έθιμο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή του Θωμά.

Οι φωτογραφίες που λήφθηκαν σήμερα στο Κοιμητήριο Σουρμένων, στην περιοχή του Ελληνικού Αττικής, και δημοσιεύτηκαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο τη σημασία που δίνουν οι Πόντιοι της περιοχής στη διατήρηση της παράδοσης.

Όπως περιγράφει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων στον διαδικτυακό της τόπο, οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής, οι συγγενείς και οι φίλοι τους, την Κυριακή του Θωμά, διατηρούν και αναβιώνουν, εδώ και 96 χρόνια, το ταφικό έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον ιστορικό Πόντο.

Εκεί το έθιμο γιορταζόταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ11
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2018
17:00
Οι καθιερωμένες πενθήμερες εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.