15 Απρίλιος 2018, 15:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2018, 15:07

Στόλτενμπεργκ: Να τα βρείτε Ελλάδα και Τουρκία, το NATO δεν θα παρέμβει

  • Στόλτενμπεργκ: Εάν επιλυθεί το Σκοπιανό, τότε το NATO θα καλέσει την πΓΔΜ να γίνει μέλος
    (Φωτ.: EPA / STR)

Το NATO δεν πρόκειται να παρέμβει στις εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως ξεκαθάρισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία τη Δευτέρα, παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu, στην οποία κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα να λύσουν μόνες τους τις διαφορές τους.

Σε ερώτηση για την ένταση στο Αιγαίο και τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα ζήτησε επίσημα το NATO να αναλάβει ποιο ενεργό ρόλο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του NATO, σύμμαχοι από το 1952. Αμφότερες οι χώρες συμβάλλουν στη συλλογική ασφάλεια. Αναμένω ότι θα επιλυθούν οι διαφορές που βλέπουμε σε κάποια ζητήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, στο πνεύμα των καλών σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζω ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών είχαν πρόσφατα τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν να επιλύσουν αυτές τις διαφορές μέσω του διαλόγου».

«Αυτό δεν είναι ζήτημα του NATO, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε εθνικό ζήτημα της Τουρκίας την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, ειδικά από τη στιγμή που συζητά για εξοπλιστικά με άλλα μέλη του NATO. Όσον αφορά για τη Ρωσία, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επισήμανε: «Η Ρωσία δεν θα φύγει. Είναι γείτονάς μας. Οπότε ο διάλογος γίνεται εν μέρει για να δημιουργηθεί καλύτερη σχέση, αλλά και για τη διαχείριση της σχέσης που έχουμε ήδη».