15 Απρίλιος 2018, 10:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2018, 10:14

Βίτσας: Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε έναν πόντο κυριαρχίας

  • Βίτσας: Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε έναν πόντο κυριαρχίας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Οι «πολεμοχαρείς κορώνες» Τούρκων πολιτικών μένουν σε επίπεδο ρητορικής και δεν μετατρέπονται σε πράξεις, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, επισήμανε πως οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας δεν αποσκοπούν στη δημιουργία μιας σύρραξης, αλλά να ανοίξουν κεφάλαια συζήτησης που δεν είναι στο συμφέρον της Αθήνας, θέση που έχει διατυπώσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε έναν πόντο κυριαρχίας στην Τουρκία.

Ο Δημήτρης Βίτσας υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις «έχουν τα μάτια τους 24» ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε απόπειρα γκριζαρίσματος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός στρατός έχει μεγάλη αποτρεπτική δύναμη.

Αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα, τόνισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια. Όμως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν συμφωνεί με τη θέση ότι η Τουρκία θέλει να «πλημμυρίσει» τα νησιά του Αιγαίου με πρόσφυγες και μετανάστες.

Σχολιάζοντας τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία, ο Δημήτρης Βίτσας επισήμανε ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις πάντα γεννούν νέους πρόσφυγες. Όμως, εκτίμησε ότι οι νέες ροές πρώτα θα έχουν επιπτώσεις στους γείτονες της Συρίας, όπως την Ιορδανία, κι όχι την Ελλάδα.

Τέλος, επισήμανε πάντως πως η χώρα μας μπορεί να επωμιστεί συγκεκριμένο αριθμό αφίξεων κι ότι επαφίεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπιστεί τυχόν κρίση. Η κυβέρνηση, ανέφερε, επιδιώκει την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε όσοι δεν δικαιούνται προστασία να επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσής τους.