15 Απρίλιος 2018, 09:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2018, 14:31

1ο Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού στην Προσοτσάνη Δράμας

  • 1ο Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού στην Προσοτσάνη Δράμας
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης / Facebook)

O Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος» και ο Δήμος Προσοτσάνης, μαζί με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, διοργανώνουν το 1ο Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού με θέμα: «Tα πνευστά μουσικά όργανα του Πόντου – Η πολιτιστική κληρονομιά της Νικόπολης».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Προσοτσάνης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος» Παντελής Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα Χρονικά της Δράμας, επισημαίνει ότι το σκεπτικό της διοργάνωσης του συνεδρίου βασίζεται στην επιθυμία των ανθρώπων του Συλλόγου «Ο Πόντος» να φέρουν σε επαφή τους κατοίκους της περιοχής με τα πνευστά μουσικά όργανα της Νικόπολης και ευρύτερα του Πόντου – κυρίως τον ζουρνά και το αγγείο.

Όπως αναφέρει ο Π. Παπαδόπουλος, σήμερα στην περιοχή της Προσοτσάνης διαμένουν περίπου 200 οικογένειες Ποντίων εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από την Νικόπολη του Πόντου. Ο Ποντιακός Σύλλογος «Ο Πόντος», που ιδρύθηκε το 1986, έχει σειρά δραστηριοτήτων στο ενεργητικό του, που στόχο έχουν να αφυπνίσουν το ποντιακό στοιχείο της περιοχής, προκειμένου να μην χαθεί η γλώσσα, η μουσική και γενικότερα η πλούσια παράδοση του Πόντου.

Η πρώτη ημέρα (21/4) του 1ου Συνεδρίου Ποντιακού Πολιτισμού της Προσοτσάνης περιλαμβάνει την έναρξη των εργασιών (στις 17:00) με αντικείμενο «Τα πνευστά μουσικά όργανα του Πόντου». Στο τέλος της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει δεξίωση. Τη δεύτερη ημέρα, οι εργασίες ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι και εστιάζονται κυρίως στην ιστορία της Νικόπολης του Πόντου (θα γίνει παρουσίαση για το «Μαύρο Κάστρο των Ελλήνων»). 

  • Πηγές: xronikadramas.gr / Βαγγέλης Ψωμάς - proinos-typos.gr.
Εκδηλωσεις