13 Απρίλιος 2018, 11:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2018, 10:39

Η Ελλάδα πρόσφερε τα στεφάνια των νικητών του Μαραθωνίου της Βοστόνης (φωτο)

  • Η Ελλάδα πρόσφερε τα στεφάνια των νικητών του Μαραθωνίου της Βοστόνης (φωτο)
    (Φωτ.: facebook / Boston Police Department)

Στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη το απόγευμα, η καθιερωμένη τελετή παράδοσης των στεφάνων στέψης των νικητών του Μαραθωνίου της Βοστόνης από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο «Alpha Omega» προς την τοπική Αθλητική Ομοσπονδία (Boston Marathon Association).

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο μητροπολίτης Βοστόνης Μεθόδιος, πολιτειακοί γερουσιαστές, μέλη του προξενικού σώματος της πόλης και πλήθος κόσμου.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη Στράτος Ευθυμίου παρέδωσε στην αθλητική ομοσπονδία της πόλης τέσσερα στεφάνια από κλαδί ελιάς – δύο για τους νικητές των αγώνων ανδρών και γυναικών και δύο για τους νικητές της κατηγορίας των αθλητών με ειδικές ικανότητες.

Ο Μαραθώνιος της Βοστόνης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 16 Απριλίου, θεωρείται από τους πιο σημαντικούς Μαραθωνίους στον κόσμο και υπογραμμίζει τους κοινούς πολιτισμικούς δεσμούς της πόλης με την Ελλάδα, καθώς η Βοστόνη, που είναι η γενέτειρα της Αμερικανικής Επανάστασης, αποκαλείται συμβολικά και ως η «Αθήνα» των ΗΠΑ.


Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη Στράτος Ευθυμίου (φωτ.: facebook / Boston Police Department)

Ο Στράτος Ευθυμίου στο λόγο του αναφέρθηκε στην κληρονομιά του Στυλιανού Κυριακίδη, του Έλληνα νικητή του Μαραθωνίου της Βοστόνης το 1946 και υπογράμμισε το συμβολισμό που εμπεριέχει η παράδοση των στεφανιών των νικητών από την Ελλάδα. Πρόκειται για μια πράξη που όπως είπε συνδέει τον Μαραθώνιο με τη γενέτειρά του και αναδεικνύει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Η παράδοση των στεφανιών, η οποία αριθμεί τριάντα και πλέον έτη, είχε ξεκινήσει το 1984, όταν κυβερνήτης της Μασαχουσέτης ήταν ο Μάικλ Δουκάκης, ενώ κάθε χρόνο διανθίζεται από νέες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν πολλοί τοπικοί εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς με βασικό στόχο την ανάδειξη της σύνδεσης του σύγχρονου Μαραθωνίου με την Ελλάδα.


(Φωτ.: Areti Bratsis)

Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν με ειδικά επιτραπέζια στεφάνια δώδεκα μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον διαγωνισμό έκθεσης ιδεών που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο σε συνεργασία με άλλους φορείς. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό που είχε ως θέμα τους συμβολισμούς και το μήνυμα της Μάχης του Μαραθώνα συμμετείχαν πάνω από 750 μαθητές από Γυμνάσια της Μασαχουσέτης.

Κατά την τελετή τιμήθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Βοστόνης και μαραθωνοδρόμος Ουίλιαμ Έβανς (William B. Evans), στον οποίο μάλιστα διαβιβάστηκε και πρόσκληση του ΣΕΓΑΣ για συμμετοχή στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο Έβανς είχε συμμετάσχει στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013, όταν είχε σημειωθεί το τρομοκρατικό χτύπημα που είχε προκαλέσει το θάνατο τριών θεατών και τον τραυματισμό 264 ατόμων. Μετά τον τερματισμό του παρέμεινε στην περιοχή και συμμετείχε στο συντονισμό των υπηρεσιών διάσωσης αλλά και στην επιχείρηση σύλληψης των τρομοκρατών.


Ουίλιαμ Έβανς (φωτ.: facebook / Boston Police Department)

Στον Μαραθώνιο της Βοστόνης θα συμμετάσχουν 32.500 αθλητές, ανάμεσα στους οποίους δώδεκα Έλληνες και τέσσερις Κύπριοι δρομείς. Η εκκίνηση θα δοθεί στην πόλη Χόπκιντον, η οποία βρίσκεται 26,2 μίλια νοτιοδυτικά της Βοστόνης.

Τιμώντας την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, η πόλη του Χόπκιντον αποφάσισε να στήσει το 2010 ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Σπύρο Λούη, νικητή του πρώτου σύγχρονου Ολυμπιακού Μαραθωνίου της Αθήνας το 1896, να ενθαρρύνει τον Στέλιο Κυριακίδη προς τη δική του νίκη στη Βοστόνη το 1946.


(Φωτ.: runningpast.com)

Ο Στυλιανός Κυριακίδης, στη μνήμη του οποίου δίνονται από την Ελλάδα τα στεφάνια των νικητών, κατάφερε μετά από αρκετές δυσκολίες να αγωνιστεί και να επικρατήσει ενάντια στον Βοστονέζο πρωταθλητή και φαβορί για τη νίκη Τζον Κέλι, ο οποίος αναφερόμενος στον Κυριακίδη δήλωσε: «Πώς θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιον αθλητή; Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα».

Ο Κυριακίδης, ευαισθητοποιώντας Αμερικανούς και Έλληνες ομογενείς, κατάφερε να συγκεντρώσει και να αποστείλει οικονομική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα που μαστιζόταν τότε από τη φτώχεια. Για το λόγο αυτόν θεωρείται ο πρώτος αθλητής που έτρεξε και χρησιμοποίησε τον Μαραθώνιο με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για ένα συγκεκριμένο θέμα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.