13 Απρίλιος 2018, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2018, 07:54

Στο Βερολίνο ο Τσακαλώτος για το ελληνικό χρέος

  • Στο Βερολίνο ο Τσακαλώτος για το ελληνικό χρέος
    (Φωτ.: bundesfinanzministerium.de)

Σο Βερολίνο θα βρεθεί σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου συναντάται στις 11 (ώρα Ελλάδας) με τον νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί η ελάφρυνση του χρέους, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακά σχέδια της Αθήνας που θα υποβληθούν στους θεσμούς.

Η συνάντηση έχει χαρακτήρα επίσκεψης γνωριμίας και δεν αναμένεται οι δύο υπουργοί να προβούν σε δηλώσεις.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών, με την Ελλάδα να περιμένει να δει τι στάση θα κρατήσει ο Όλαφ Σολτς σε σχέση με το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle. Η μυστικότητα που τηρούν τα δύο υπουργεία για τη συνάντηση σχετίζεται με την κρίσιμη φάση της προετοιμασίας της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής. Μέχρι το τέλος του μήνα το Eurogroup προτίθεται να αποφασίσει σχετικά με το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας όπως και να καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να αναφερθούν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προτείνουν ΕΜΣ και Γαλλία και τα οποία δημοσίευσε πρόσφατα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Δημοσίως, πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη στάση που θα τηρήσει στο ελληνικό ζήτημα. Είναι ωστόσο σαφές ότι ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς θέλει να βρεθεί μια λύση στο θέμα του χρέους.