12 Απρίλιος 2018, 23:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2018, 22:25

Ο Πούτιν σε προσομοιωτή διαστημοπλοίου – Προανήγγειλε ρωσική αποστολή στο φεγγάρι

  • Ο Πούτιν σε προσομοιωτή διαστημοπλοίου – Προανήγγειλε ρωσική αποστολή στο φεγγάρι
    (Φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Στην Έκθεση Οικονομικών Επιτευγμάτων στη Μόσχα βρέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το περίπτερο «Διάστημα». Αυτό που τον εντυπωσίασε ήταν ο προσομοιωτής ενός διαστημοπλοίου, στον οποίο εισήλθε, μαζί με τον δήμαρχο της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, και πραγματοποίησαν ‘σύνδεση’ με τον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία σχεδιάζει αποστολή στο φεγγάρι.

Συγκεκριμένα αποκάλυψε ότι το πρώτο μέρος του προγράμματος αναμένεται να υλοποιηθεί ως το 2030, ενώ υπογράμμισε πως ετοιμάζεται ένας σούπερ πύραυλος για την αποστολή στο φεγγάρι. Στη συνέχεια οι αρμόδιοι της έκθεσης των ξενάγησαν στον χώρο στον οποίο εκτίθεται ο πύραυλος Vosstok-1 με τον οποίο πραγματοποίησε την πρώτη πτήση στο διάστημα ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεναγήθηκε στο χώρο του περίπτερου «Διάστημα» στο οποίο παρουσιάζεται το ρωσικό πρόγραμμα για την Σελήνη, ο αυτόματος διαστημικός σταθμός Almaz, και επισκέφθηκε το εκπαιδευτικό κέντρο που λειτουργεί στον ίδιο χώρο για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, οι οποίοι εκτός από τις γνώσεις που μπορούν να αποκομίσουν για το διάστημα, έχουν την δυνατότητα να σχεδιάζουν τις δικές τους διαστημικές συσκευές.

Στο περίπτερο «Διάστημα» λειτουργεί ο διαδραστικός διαστημικός χώρος με την ονομασία «διαστημικός πολιτισμός», στον οποίο παρουσιάζεται η μελλοντική προοπτική του Διαστήματος.

Ο διαδραστικός χώρος της έκθεσης προβλέπει παραμονή μεγαλύτερη διάρκειας για τους επισκέπτες καθώς σ αυτόν υπάρχουν διάφοροι χώροι δημιουργικής ξεκούρασης, ενώ λειτουργεί κινηματογράφος 5D. Ο κινηματογράφος λειτουργεί εντός μιας μεγάλης σφαίρας στην επιφάνεια της οποίας προβάλλεται η επιφάνεια της Γης. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι θεατές κάθονται σαν να βρίσκονται μέσα στην Γη. Το τμήμα μάλιστα αυτό της έκθεσης που έχει την ονομασία «υδρόγειος» μπορεί να μετατραπεί στον πλανήτη Άρη ή στον πλανήτη Αφροδίτη.